logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Vize budoucnosti v portfoliu radiátorů VIADRUS byla k vidění na designové přehlídce Prague Design Week

O tom, že topenářská technika za poslední desetiletí prošla značnou změnou a inovacemi není třeba pochybovat. Stejné je to i u koncových zařízení, kterými jsou například radiátory. Jak by mohly vypadat za pár let, ukázal VIADRUS společně s designérem Martinem Tvarůžkem na Prague Design Weeku 2017.

Reklama

Radiátory jsou opět na výsluní, a to už několik let. Návrat k litině, jako výrobnímu materiálu pro radiátory s sebou přinesl mimo delší trvanlivosti a odolnosti také výraznou změnu v celkovém konceptu radiátorů a především v jejich designu. Když se dnes řekne radiátor, rozhodně se zasvěceným spotřebitelům nevybaví klasický a stále stejný radiátor, který známe z dob socialismu.

Jediné, co mají tehdejší a současné radiátory společné, je právě použití litiny, jako výrobního materiálu. Ta má totiž pro účel vytápění vhodnější vlastnosti, než před časem používaný plech a také neuvěřitelnou životnost 50 až 60 let. Nemluvě o větší odolnosti vůči vlhku a prakticky nezničitelném provedení.

Multifunkčně s přispěním studentů ČVUT

Oproti jiným spotřebičům v domácnosti, jsou radiátory pouze sezónní záležitostí a většina spotřebitelů je používá pouze po část roku, kdy je třeba topit. Zbývající část roku pak radiátory obvykle stojí bez využití. A právě na tento „problém“ se zaměřili studenti Ústavu průmyslového designu FA ČVUT pod vedením designérů Martina Tvarůžka a Petra Fialy.





Tvarůžek – mimo jiné držitel dvou ocenění Red Dot Design Award – spolupracuje se společností VIADRUS už delší dobu a v letech 2008 až 2012 navrhl například redesign kotle Hercules U24 společně se systémem balení, který zefektivnil logistický proces při expedici výrobku.

Svět se rychle mění a nároky zákazníků na produkty se neustále zvyšují. Se skupinou studentů jsme se proto věnovali také na hledání nových funkcí radiátoru. Je to totiž sezónní produkt, po zbytek roku nevyužitý. Úlohou studentů bylo dodat nějaké další funkce radiátoru, které by výrobci nabídly konkurenční výhodu na vyspělých trzích, například ve využití produktů v letních měsících,“ doplňuje Martin Tvarůžek.





Výsledkem je sada návrhů, které zahrnují jak redesign stávajících kotlů směrem k vyššímu uživatelskému komfortu tak i zcela nové návrhy litinových radiátorů s možností víceúčelového využití.

Asi nejvýraznější jsou návrhy radiátorů vhodných k sezení – model Wary je solitérní kus, který může celoročně sloužit také jako lavička ve veřejných prostorách (muzea, galerie apod). Dalším velmi zajímavým kusem je litinový radiátor Elva, který se drží tradičních tvarů, ale ozvláštňuje je otvory mezi jednotlivými deskami, do nichž je možné vložit skleněné nádoby na vodu (v zimě zvlhčují vzduch a v létě poslouží jako váza na květiny) nebo dřevěné segmenty stejného tvaru, které po nahřátí a vyjmutí poslouží jako zdroj tepla pro relaxační nebo jiné účely.





O tom, zda se objeví některé z návrhů na trhu, však ve finále rozhoduje poptávka a samozřejmě i výrobní náklady a návratnost investice. „Ať už je návrh sebelepší, musíme k jeho případnému uvedení na trh přistupovat racionálně a velmi dobře zvážit všechny souvislosti. Zcela nové tvary totiž potřebují specifickou výrobu, což by znamenalo postavit například novou výrobní linku, jejíž rentabilita je samozřejmě odvislá od zájmu spotřebitelů a objemu prodejů. Myslím si ale, že z prezentovaných návrhů by se minimálně jeden do výroby dostat mohl,“ vysvětluje Leon Ligocki, manažer výzkumu a vývoje společnosti VIADRUS.





Návrhy litinových radiátorů byly vystaveny v rámci přehlídky Prague Design Week, kde ve společnosti více než 80 vystavovatelů z deseti zemí vynikaly především svým praktickým a užitným zaměřením. Expozice Ateliéru Tvarůžek/Fiala byla oceněna třetím místem v kategorii Cena návštěvníka, které z rukou ředitele PDW Ondřeje Krynka převzal v den ukončení festivalu Petr Fiala.









 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.