logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Přehledný rádce pro výběr oken, I. díl

Opravujete dům a rádi byste současně vyměnili okna? Nebo plánujete novostavbu a společně s projektantem přemýšlíte, jaké okenní profily zvolit? Nabídka na trhu je opravdu široká a každý dodavatel tvrdí něco jiného. Jak se v těch často zcela protichůdných informacích zorientovat? Náš rádce přináší praktické informace pro základní orientaci v problematice oken.

Reklama

Hliník, plast nebo dřevo?

Hliníkové profily mají dnes už podobné tepelněizolační vlastnosti jako plastová nebo dřevěná okna. Jejich předností je design a také možnost zasklení velkých ploch. Hlavní nevýhodou hliníku je vysoká cena.

Výhodou dřevěných oken bezpochyby je, že jde o teplý přírodní materiál. Vlastnostmi i cenou jsou dřevěné profily srovnatelné s lepšími plastovými. Problematická je však jejich údržba. „Nejméně jednou ročně (před zimou) by se po umytí měly dřevěné rámy oken ošetřit přípravkem, který povrchové úpravě profilu vrátí vymyté složky a zacelí případné mikrotrhliny, aby do nich nevnikala voda. Bez této údržby může časem dojít až k olupování laku a je třeba odborně provedená oprava,“ upozorňuje Petr Sýs, technický a produktový manažer společnosti Inoutic a její aktivní zástupce v České komoře lehkých obvodových plášťů (ČKLOP). Bez této povinné údržby může u nových oken dojít i ke ztrátě záruky!

A konečně plastové profily. Jejich velkou předností je snadná údržba a odolnost materiálu. Navíc mají ty nejlepší tepelněizolační vlastnosti. Moderní technologie umožňují čarovat i se vzhledem plastových oken. Žádná nudně bílá. U oken Inoutic si můžete zvolit autentický vzhled dřeva nebo třeba práškovaného hliníku či různé metalické fólie. K nim se ideálně hodí šedé jádro profilu, aby na vás ani po otevření okna nevykoukla bílá.

Okno Inoutic Eforte s trojsklem, které se svou tepelnou prostupností celým oknem UW = 0,71-0,73 W/m2.K bezpečně splňuje standardy pro pasivní bydlení, a s oboustranným dekorem, je přitom pořád o 35 % levnější než dřevěné. Stejné hliníkové okno by stálo trojnásobek.

Profily Inoutic Eforte s trojsklem
Profily Inoutic Eforte s trojsklem


Nárůst cen u oken s hliníkovými profily je poměrně značný. Nicméně je třeba zdůraznit, že hliníkové profily se používají standardně u obvodových fasád a u klasických oken a dveří pouze v případě, kdy rozměr neumožňuje použití PVC nebo dřeva,“ doplňuje Petr Sýs ze společnosti Inoutic.

Když tedy např. z finančních důvodů zavrhnete hliníkové profily, je rozhodování mezi plastem a dřevem vlastně spíš pocitové. Buď preferujete přírodní materiál i za tu cenu, že se o něj po celou dobu jeho životnosti musíte pečlivě starat, protože jinak můžete přijít i o záruku, nebo upřednostníte vlastní pohodlí, luxusní vzhled a dlouhou životnost plastových oken.

Plastové profily Inoutic Eforte jsou pro svůj design a tepelněizolační vlastnosti vhodné i dřevostaveb. Vzorová pasivní dřevostavba Lucern v Levíně u Berouna.
Plastové profily Inoutic Eforte jsou pro svůj design a tepelněizolační vlastnosti vhodné i dřevostaveb. Vzorová pasivní dřevostavba Lucern v Levíně u Berouna.
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.