logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Botanicus má přirozené světlo díky světlovodům Lightway

Centrum řemesel a bylinné zahrady Botanicus v Ostré u Lysé nad Labem otevřelo po zimní přestávce své brány. Na návštěvníky čeká spousta vylepšení a novinek. Jednou z těch, která přinesla benefit nejen zaměstnancům, ale i návštěvníkům, jsou světlovody společnosti Lightway.

Reklama

Ten první zde firma nechala umístit před zhruba šesti lety, a protože se velice osvědčil, od té doby došlo ještě na čtyři další realizace. Majitelé Botanicusu, manželé Ing. Dana a Jan Hradečtí, totiž dbají nejen na kvalitu svých produktů, ale velkou pozornost věnují také prostředí, kde jejich zaměstnanci pracují.

Za doprovodu vedoucího výroby Botanicusu se jdeme podívat do sezónní kuchyně, kde vaří návštěvníkům historického Botanicusu mimo jiné také ze surovin, které rostou v jejich organických zahradách a servírují v historické vesničce, která má světlovody hned dva. Jeden historický z první realizace Lightway v Botanicusu, a druhý se všemi vylepšeními, k nimž se Lightway světlovody za pět let posunuly.

Kuchyně původně neměla žádné okno, právě proto zde vsadili na světlovod. Pro kuchaře je denní světlo důležité, a to nejen z psychologického a zdravotního hlediska, ale i z hlediska hygienických norem. Lidé v provozech bez denního osvětlení dnes nesmí pracovat déle než čtyři hodiny v kuse. „Přirozené světlo, které zprostředkovaly světlovody, provoz a náladu v něm posunuly o příčku výš. Je to zde mnohem hezčí a pro nás se všechno ve výsledku také zlevní, jelikož nemusíme tolik svítit,“ usmívá se vedoucí výroby pan Malý. „Přirozené světlo je prostě velký benefit nejen pro všechny zaměstnance, ale i návštěvníky,“ dodává.

Přirozené světlo v každé místnosti

Z kuchyně jsme se dostali na další místo, kde je nyní díky světlovodům dostatek přirozeného světla, a to do umýváren a k toaletám, kde byly instalovány světlovody netradičním způsobem z boku. Právě zdejší množství světla, které světlovody do prostoru přivedly, byly pro všechny největším překvapením.

Chtěli jsme se zbavit horka

Realizací světlovodů Lightway je v Botanicusu hned pět, nejvíc se jich nachází v moderní výrobní hale určené k výrobě kosmetiky, a v prostorách sloužících k balení kosmetiky a mýdel. „Se světlovody jsme již měli nějaké zkušenosti, a v tomto případě nás nezajímalo jen světlo, ale paradoxně i teplo. Neřešili jsme, jak teplo co nejvíc udržet uvnitř, ale šli jsme obrácenou cestou. Světlovody jsme si pořídili do podkroví také proto, abychom zabránili jeho přehřívání v letním období. V jednom případě jsme tedy nahrazovali světlovodem i střešní světlík, přes který to jinak v létě uchladit opravdu nešlo. A tak jsme zde pořídili tehdy horkou novinku patentovaný izolační prvek Blue Performance. Světlovod je rozdělen izolačním prvkem, což ho dělá méně prostupným pro zvenku přicházející teplo,“ shrnuje vedoucí výroby, který pracuje v Botanicusu již téměř dvacet let.

Benefit denního světla pro všechny

Díky světlovodům mají i výrobní prostory, které, ač bez klasických oken, dostatek světla. Na rozdíl od balírny, kde jsou všichni oblečeni v červeném, tady vládne bílá. „I výrobní prostory jako takové musí mít kulturu, patří to k filozofii firmy. Lidé musí pracovat v pohodě, aby mohli podávat výkony stabilně a mít z práce zároveň i radost,“ rozhlíží se po místnosti, kde je umístěno celkem devět světlovodů, výrobní ředitel. „Když se zde postavíte v létě, kdy venku slunce nejvíc pálí, cítíte sice jeho sílu, ale jen coby sílu světla, ne sílu tepla. Mít světlovod znamená mnohostranný benefit,“ shrnuje pan Malý.

Říká se, že podobné má tendenci se přitahovat. Botanicus, který výrobu stavěl na znalostech a praktických zkušenostech významného britského botanika Dr. Malcoma Roberta Stuarta, je tak výjimečná firma, že ji v roce 2000 navštívil i princ Charles kníže z Walesu, který se zajímal hlavně o tradiční výrobní postupy starých řemesel a ekologické pěstování bylin, ovoce a zeleniny. A Lightway je zase stejně výjimečná svou stále se rozrůstající nabídkou nejrůznějších světlovodů.

Světlovody Lightway v prostorách balírny Botanicus zkvalitnily pracovní podmínky všem zaměstnancům
Světlovody Lightway v prostorách balírny Botanicus zkvalitnily pracovní podmínky všem zaměstnancům
Kanceláře Botanicus prostupuje denní světlo přiváděné přes světlovody Lightway
Kanceláře Botanicus prostupuje denní světlo přiváděné přes světlovody Lightway
I na sociálních zařízeních je díky světlovodům Lightway dostatek denního světla
I na sociálních zařízeních je díky světlovodům Lightway dostatek denního světla

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.