logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Problémy se spaním? Možná vám chybí opravdová černočerná tma

Podle nejnovějších studií žije v současnosti až 80 % světové populace ve světlem znečištěném prostředí. Nejtmavší částí v České republice je Šumava, ale už ani tam přírodně tmavou oblohu téměř nespatříte.

Řešením pro lidi, kteří nemohou vlivem světla zvenku spát, může být instalace rolet nebo žaluzií
Řešením pro lidi, kteří nemohou vlivem světla zvenku spát, může být instalace rolet nebo žaluzií

Nadbytek a intenzita venkovního osvětlení alespoň občas vadí 45 % Čechů. Téměř polovině lidí pak umělé světlo svítí do místnosti, kde spí. Světelné znečištění výrazně zhoršuje kvalitu spánku, a tedy i kvalitu života. Nedostatek spánku, chronická únava a s tím související menší odolnost vůči stresu stojí v pozadí mnoha zdravotních potíží. Může-li světelné znečištění zvyšovat riziko rozvoje nádorů, je nejvyšší čas začít se mu aktivně bránit.

V zimě je lidské tělo biologicky nastaveno na mnohem delší spánek než v létě, a proto lidé důsledky nedostatku tmy vnímají intenzivněji. Kvalitní spánek v zatemnělé místnosti je velmi důležitý pro produkci hormonu melatoninu, který uspává lidský organismus a umožňuje mu regenerovat. Při jeho nedostatku dochází nejen ke spánkovým poruchám, ale i k nepříznivému ovlivňování fyzického a psychického zdraví.

Řešením pro lidi, kteří nemohou vlivem světla zvenku spát, může být instalace rolet nebo žaluzií. Některé typy umí dokonce zajistit i úplnou tmu, systémy s automatickými spínacími hodinami zase umí simulovat průběh dne a propouštějí světlo podle intenzity slunečního svitu venku.


Almma
logo Almma

Díky dlouhodobým zkušenostem v oboru stínicí techniky a garážových vrat jsme si vytvořili spolehlivou a stálou síť renomovaných dodavatelů. Můžeme se dokonce pochlubit spoluprací s evropskou špičkou na trhu, německou společností heroal. Těší nás, že stále ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.