logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Jak správně vyčistit žaluzie

S adventem je každoročně spojený i vánoční úklid, a to včetně mytí oken a žaluzií. Způsobů, jak vyčistit žaluzie od usazené vrstvy prachu, existuje hned několik.

Reklama

Špinavé žaluzie čistíme nejlépe mírně navlhčenou měkkou tkaninou
Špinavé žaluzie čistíme nejlépe mírně navlhčenou měkkou tkaninou

Vnitřní hliníkové žaluzie jsou bezesporu praktickým, nejrozšířenějším a slušivým doplňkem našich domácností. Mají-li takové dlouho zůstat, budou za to od nás alespoň jednou ročně něco chtít. Nebojte, péče o ně je nenáročná, když víte, jak na to. CLIMAX vám přináší hned několik užitečných tipů.

Pomůže i vysavač

Prach ze žaluzií odstraníme pomocí vysavače. Potřebujeme takový, kde si můžeme regulovat výkon a zvolíme ten nejnižší. Jinak trubice lamelu vcucne a poničí. Čištění nám zjednoduší i použití speciálního malého nástavce původně určeného na péči o čalouněný nábytek. Čištění vysavačem ale žaluzie nezbaví mastnoty, která je například v kuchyních.

Setřete je najednou nebo otřete jednu po druhé

Špinavé žaluzie čistíme důkladněji. Nejlépe mírně navlhčenou měkkou tkaninou nebo houbou. Každou lamelu otíráme zvlášť. Pro usnadnění této zdlouhavé práce je možné žaluzie dát do tzv. zavřené zatemněné polohy a setřít několik lamel najednou. Obdobným způsobem lze práci urychlit i tak, že si na obě ruce navlékneme staré rukavice, případně ponožky, a budete jimi otírat také několik lamel zároveň.

Obecně se nedoporučuje používat hodně navlhčenou tkaninu, která by prach jen roznesla po povrchu. Nadměrná vlhkost by mohla způsobit také poškození křehkých funkčních součástí.

Žádné agresivní čisticí prostředky

Na omývání doporučujeme používat pouze mýdlový roztok bez chemických přísad, který odstraní mastnotu. Obvykle stejnou úlohu zastane i ocet. Voda by neměla mít teplotu vyšší než 30 stupňů.

Prostředí, ve kterém žijeme, má ale také vliv na naše zdraví. Žaluzie jsou jedním z prvních míst, kam se dostanou nečistoty zvnějšku a mají ideální možnost tu ulpět. Hlavně pokud s vámi sdílí domácnost alergik, věřte, že ho to nikterak nepotěší.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.