logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Průkaz energetické náročnosti budov

Šance pro budovy je aliance významných oborových asociací podporujících energeticky úsporné stavebnictví. Usiluje o dosažení zásadních celospolečenských přínosů, které s sebou energeticky úsporné budovy nesou, především vyšší zaměstnanosti, ekonomického růstu, zdravějšího životního prostředí nebo zajištění lidí před rostoucími platbami za energie. Za tímto účelem prosazujeme změny legislativního a finančního rámce, včetně kvalitní implementace evropské legislativy v České republice.

Průkaz energetické náročnosti budov (PENB) slouží k vyhodnocení energetické náročnosti budovy - kvantifikuje veškeré energie spotřebované při standardizovaném provozu hodnocené budovy a (podobně jako energetický štítek spotřebiče) zařazuje budovu do příslušné třídy v rozsahu A-G. Průkaz hodnotí veškerou energii potřebnou pro provoz budovy, tedy energii na vytápění, přípravu teplé vody, chlazení, úpravu vzduchu větráním a klimatizací a energii na osvětlení.

Průkaz PENB lze zpracovat pro jakoukoliv budovu či její ucelenou část.Průkazy energetické náročnosti dokládají, že nová nebo právě zrenovovaná budova splňuje požadavky na energetickou náročnost. Při prodeji či novém pronájmu nabízí zájemci ověřenou hodnotu, ze které lze – při typickém užívání – odvodit roční náklady na energie. Jedná se o obdobu uvádění normované spotřeby u automobilu nebo například štítku s energetickou třídou na ledničce.Průkazy energetické náročnosti slouží k ochraně spotřebitele. Informují účastníky realitního trhu o kvalitě zboží, což je základním předpokladem jeho dobrého fungování.

Pro běžného uživatele je důležitá zejména grafická část průkazu, ta bude mít velikost dvou stran A4. K ní ještě náleží několikastránkový dokument s tabulkami a výpočty. Ten může obsahovat také popis doporučených opatření ke snížení energetické náročnosti budovy.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.