Nejnavštěvovanější odborný web
pro stavebnictví a technická zařízení budov
estav.tvnový videoportál

Zahájení provozu portálu TZB-info

V neděli 1.7.2001 vznikl sloučením dvou internetových serverů z oblastí patřících do oboru technických zařízení budov Topinfo.cz a Aqua-Therm.cz nový internetový portál s názvem TZB-info. Několik významných osobností oboru vyslovilo při příležitosti vzniku nového portálu své blahopřání.


Ing. Jiří Bašta, Ph.D.
předseda odborné sekce Vytápění Společnosti pro
techniku prostředí


Vždy jsem se zájmem otevíral velmi dobře vedený server z oboru vytápění - Topinfo, neboť jsem v něm nalezl fundovaný popis problematiky a nejnovější teoretické i praktické poznatky z oboru vytápění a mnoho projekčních podkladů. Tento server byl i základním odkazem pro mé studenty v rámci výuky Projektu. Věřím, že nově vzniklý společný internetový portál pro celou oblast TZB bude velkou pomocí pro technickou veřejnost z oboru Techniky prostředí a bude sklízet přinejmenším takové úspěchy, jako před spojením obou serverů server Topinfo. Zárukou kvality je pro mne know-how Topinfa a výborné výsledky a zkušenosti v reklamní a vystavovatelské činnosti Aqua-Thermu.
Novému portálu TZB-info přeji mnoho úspěchů, vynikající články a širokou škálu reprezentativních technických informací, stejně jako vysokou návštěvnost.


Ing. Josef Bubeník
ředitel České energetické agentury

Jedno z hlavních poslání České energetické agentury by se dalo nazvat "šíření osvěty" mezi nejširší veřejnost v oblasti úspor energií a alternativních zdrojů energií. Vždy se tato činnost úzce dotýká oboru označovaného TZB, který dnes prostupuje několika tradičními odbornými profesemi - stavebnictví, energetika, strojnictví. Při stále širším využívání internetu jako zdroje informací jsem proto velmi uvítal vytvoření portálu TZB-info a chtěl bych mu svým jménem i jménem České energetické agentury popřát hodně vitality do začátku a hodně vytrvalosti v další práci.


Ing. Josef Dvořák
ředitel firmy Klima Praha s.r.o.

Jsem potěšen skutečností, že se zrodil nový server TZB-info. Dobrá zpráva je i to, že se nebude začínat od nuly, ale bude se stavět na již osvědčených a dobře zavedených serverech TOPINFO a AQUA-THERM.
Do redakční rady a k aktivní spolupráci se podařilo získat významné odborníky a firmy z oboru TZB. TZB je již vžitá zkratka pro Technická zařízení budov. Stavaři do tohoto oboru zahrnují mnohem širší spektrum profesí, než je technika prostředí staveb, tj. vytápění, vzduchotechnika, klimatizace, ale i rozvody vody, plynu, technických plynů, kanalizaci, elektroinstalace a MaR. Všechny tyto profese by se měly na novém serveru objevovat pravidelně. Důležitou roli budou hrát vzájemné vazby mezi těmito profesemi, které se zvýrazní při diskusi nebo prezentaci některých témat z oboru TZB. Očekávám i nové podněty a přínosy k rozvoji oboru.
Přeji novému serveru hodně dobrých spolupracovníků, autorů a především hodně nových a věrných čtenářů.


Ing. Karel Kabele, CSc.
předseda Společnosti pro techniku prostředí

Období informační revoluce, které prožíváme, nám přináší nové, před několika lety netušené možnosti v získávání profesních informací.
Obor technická zařízení budov (TZB), který zahrnuje nejen systémy budov pro vytápění a větrání, ale i zdravotně-technické instalace, rozvody topných a technických plynů, elekroinstalace a systémy řízení budov, patří k těm profesním oblastem, kde dochází v poslední době ke geometrickému nárůstu objemu nových informací.
Pojmy jako nízkoenegetické budovy, přirozená klimatizace, alternativní zdroje tepla, inteligentní budovy, kondenzační technika jsou dnes častým předmětem diskusí mezi architekty, investory a specialisty.
Dnes je již těžko představitelné získávat tyto nové aktuální informace bez použití Internetu, kde však největším problém je orientovat se v nepřeberném, stále se měnícím množství a kvalitě zveřejněných informací.
Branou do tohoto virtuálního světa jsou internetové portály, které informace třídí, sledují a aktualizují a svým návštěvníkům tak poskytují komfortní orientaci v dané problematice.
Společnost pro techniku prostředí, jejíž časopis VVI a její členové přispívali i v minulosti k odbornému obsahu obou rodičů dnes narozeného portálu TZB-info, je připravena k další spolupráci na tomto projektu, jehož historický okamžik právě nastal a otevřel novou kapitolu v dějinách odborné informatiky.


Prof. Ing. Karel Laboutka, CSc.

S radostí jsem přijal zprávu, že se internetový server Topinfo.cz rozšiřuje na TZB-info. Pojem TZB je sice pojem více stavařský a dlouho jsem si na něj zvykal, ale i pro nás topenáře je důvěrně známý. Zvlášť potěšující je pro mne, že jsem se zrodu Topinfa aktivně zúčastňoval již od samého počátku. Z původního adresáře firem se postupně stával navštěvovaný zdroj informací a novinek pro projektanty i širokou veřejnost. Rozšíření z oblasti vytápění do dalších souvisejících oborů z širokého spektra technických zařízení budov považuji za přirozený a účelný krok. Chtěl bych proto celému kolektivu autorů i technických pracovníků popřát, aby se práce dařila a nový internetový server TZB-info se stal základním a hlavním informačním centrem široké obce specialistů oboru techniky prostředí.

Poznámka redakce: Příspěvky řazeny abecedně.

 
 
Reklama