logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Heat: budoucnost topenářských rozvodů patří plastu

Měď, ocel, anebo plast? Jaký materiál nejlépe využít pro topenářské rozvody? Tuto otázku řeší jak projektanti, tak i investoři a samotní instalatéři. Argumenty však hledá každý jiné – investor řeší cenu, instalatér bezpečnost a jednoduchost montáže a projektant energetické vlastnosti, životnost, ale také rychlost tvorby návrhu. Moderní plastové materiály mají odpověď pro každého z nich. Wavin Ekoplastik s jejich využitím připravil tři ucelené systémy Heat, které lze využít prakticky ve všech realizacích.

Heat

I když se ve velkých projektech typu průmyslových areálů či obchodních a kancelářských center stále ve velké míře používají potrubí z kovu, zejména z oceli, plastové potrubní systémy jsou stále rozšířenější u menších staveb, jako jsou například rodinné nebo bytové domy. Hlavním argumentem pro ocel zůstává pořizovací cena, i když pokud bychom byli důslední a započítali složitější montáž, moc velkého rozdílu oproti stejné realizaci s pomocí plastových materiálů bychom se nedopočítali. Je tedy jen otázkou času, než plast zvítězí i v těchto velkých instalacích. Když hovoříme o plastu, máme na mysli zejména moderní materiály, které přinesl výzkum a vývoj posledních let. Ty nabízí mimořádné vlastnosti, jako je odolnost proti vyšším teplotám, tlaku nebo nízká tepelná roztažnost. Oproti kovovým rozvodům mají potrubí z těchto materiálů delší životnost, nezanášejí se, ani nekorodují. Pořizovací cena za materiál, náklady na montáž a údržbu jsou výrazně nižší. Významná je i úspora času, protože montáž plastového potrubí je snadná a bezpečná.

Co znamenají zkratky PE-Xc/Al/PE-HD a PP-RCT?

PRO PROJEKTANTY
Wavin Ekoplastik zdarma zpřístupnil knihovny 2D i 3D modelů jednotlivých prvků svého sortimentu. Projektanti si je mohou stáhnout v Zóně pro projektanty.
S jejich pomocí lze značně urychlit a zpřesnit návrhy vodovodních, kanalizačních i topenářských rozvodů.

Pro účely topení se dnes využívají zejména dva druhy trubek. Podstatný je u nich materiál, a tím je buď PE-Xc/Al/PE-HD, anebo PP-RCT. PE-Xc/Al/PE je vícevrstvá plastová trubka, která je složena ze síťovaného polyetylenu, hliníku a polyetylenu (PE-Xc/Al/PE-HD). V současné době je hojně využívána především pro podlahové vytápění. Hlavní inovaci na trhu ovšem dnes představují jednovrstvé trubky vyrobené z polypropylenu nové generace – PP-RCT, typ 4. Právě tento materiál považují výrobci plastových potrubních systémů za materiál budoucnosti. Podobně jako se díky moderním materiálům stále ztenčuje sportovní oblečení – při zachování anebo dokonce růstu kvality a funkčnosti - umožňuje materiál PP-RCT ztenčit i trubky a zároveň jim poskytnou celou řadu mimořádných vlastností. Trubky z materiálu PP-RCT tak nabízejí mnoho výhod, z nichž asi nejdůležitější je vysoká teplotní a tlaková odolnost a vysoká průtočnost i v menších průměrech. Rozvody z těchto trubek a tvarovek vykazují malé tlakové ztráty, a proto lze pro otopný systém realizovaný z těchto trubek volit méně výkonné oběhové čerpadlo, což představuje nemalé úspory. Obecně instalace těchto systémů přináší až 20 % úspory na materiál, montáž i následný provoz (srovnání s běžně využívaným systémem, jehož základem jsou trubky z PE-Xc/Al/PE-HD).

Hitem je Heat

V souladu s aktuálními trendy a s využitím obou jmenovaných trubek vyvinula společnost Wavin Ekoplastik moderní řešení pro oba způsoby vytápění – podlahové i ústřední. Ekoplastik Heat Optimum lze použít pro běžné projekty, kde jsou požadovány nízké náklady. Úspory jsou znatelné jak u vstupních, tak i dlouhodobých provozních nákladů. Součástí systému jsou dva typy vícevrstvých trubek z PP-RCT, Fiber Basalt Plus s čedičovým vláknem a Stabi+ s hliníkovou fólií a kyslíkovou bariérou.

Systém Ekoplastik Heat Premium je určený pro náročnější projekty. Svou oblibu si získal pro velmi snadnou a rychlou montáž potrubních rozvodů. Trubky jsou dodávány v kolech nebo tyčích z PE-Xc/Al/PE-HD a díky jejich ohebnosti je možné systém použít i pro podlahové vytápění. Ekoplastik Heat Kombi je kombinací výhod obou předchozích systémů. Při jeho použití lze docílit ideálního ekonomického řešení při zachování veškeré kvality. Trubky z materiálu PP-RCT se vyrábějí v široké škále dimenzí (16 – 125 mm), a proto jsou velmi vhodné pro realizaci hlavních horizontálních a vertikálních páteřních potrubních rozvodů. Pro dopojovací potrubí a podlahové vytápění pak lze využít trubky PE-Xc/Al/PE-HD.

Cat Wavin
Cat Wavin
Heat - rozvody teplé, studené vody a vytápění
Heat - rozvody teplé, studené vody a vytápění


Wavin Czechia s.r.o.
logo Wavin Czechia s.r.o.

Společnost Wavin je přední světový výrobce a dodavatel plastových potrubních systémů pro rozvody vody, topení a plynu. Specializuje se i na systémy pro hospodaření s dešťovou vodou a realizaci či sanaci inženýrských sítí. V České republice působí od roku ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.