logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Aerodynamický tvar spalovacích komor

Na topeništi krbové vložky záleží

Při výběru krbové vložky či kamen velice záleží na materiálu, ze kterého je vyrobena. A to zejména u topeniště, které je základem procesu celého vytápění. Často je však zrovna tato část krbu podceňována.

Klasické krbové vložky znáte bez akumulační výstelky spalovacích komor. Tradičně se můžete setkat s krby, které jsou celolitinové, ocelové nebo dokonce i stará klasika, krby otevřené. Jejich pořizovací cena je sice příznivá, ale mají jednu obrovskou nevýhodu. Tak jak rychle se krb nahřeje a předává teplo do prostoru, tak i stejně rychle zchladne. Takové řešení se možná hodí do domů z minulého století a víkendových chat a chalup, ale ne do moderních a nízkoenergetických budov.

Proudění spalin u Feelu a Thermu
Proudění spalin u Feelu a Thermu

Z tohoto důvodu začali výrobci krbových vložek topeniště osazovat akumulačním materiálem. Nejčastěji využívaný materiál se nabízí šamotové tvarovky. Ty dodají topeništi větší výhřevné schopnosti, pozvednou úroveň celé sestavy a hlavně prodlouží výhřevnost tím, že do sebe naakumulují přebytečné teplo, které následně pozvolna uvolňují do prostoru i po vyhasnutí plamene v krbové vložce. Samozřejmě i šamot má své nevýhody jako je jeho vysoká nasákavost a křehkost. Každý, kdo si pořídí krbovou vložku s šamotovou výstelkou, musí počítat s tím, že po letech používání bude muset obložení vyměnit. Tepelným rozpínáním materiálu vznikají totiž na tvarovkách vlasové trhliny a začínají se postupně drolit.

Prvenství v akumulačních materiálech nabízí český výrobce krbových vložek firma BeF Home. Ta ocelové topeniště obkládá materiálem vyvinutým speciálně jejich firmou s názvem Carcon. Jedná se o vysoce kvalitní žárobeton. Oproti klasickému šamotu je mnohem pevnější, takže se nemusíte bát, když vám při přikládání dřeva do topeniště nějaký ten kousek vypadne z ruky. Pro srovnání obou materiálů se doporučujeme podívat na video od výrobce (viz. odkaz zde). Akumulační schopnosti tohoto materiálu Vás také mile překvapí. Rychle přebytečnou energii naakumuluje a následně ji předává dlouhou dobu do prostoru.

Nyní však firma BeF Home přichází s inovativním konstrukčním prvkem, kde se zaměřuje i na tvar akumulačního topeniště. Vyvinuli revoluční tvar spalovacích komor, které jsou konstruované na základě aerodynamických testů. Tím je dosaženo dokonalého modelu proudění spalin a maximální účinnosti. Strukturovaný aktivní povrch carconů zachycuje partikulární částice s následným dopalováním. Navíc oproti základnímu modelu carconů je v ohništi masivnější vrstva akumulačního materiálu carconu, a to až o 100 %. Díky tomuto nejmasivnějšímu materiálu na trhu, vydrží déle nahřáté topeniště a to až 12 hodin. To vše prodlužuje nejen čas mezi přikládáním, ale snižuje i celkovou spotřebu paliva. Celé toto řešení hlavně přispívá k celkové tepelné pohodě.

BeF Therm 8
BeF Therm 8
Šamotové topeniště
Šamotové topeniště


BeF Home, s.r.o.
logo BeF Home, s.r.o.

Jsme český výrobce krbových vložek a krbových kamen. V naší nabídce naleznete jak krbové vložky s teplovodním výměníkem, tak i krbové vložky teplovzdušné, rohové i designové. Naše krby se vyznačují kvalitním zpracováním a moderním designem.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.