logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Akumulační kamna do nízkoenergetických a pasivních domů do 3 kW je těžké najít. Řešením je mastek

Nízkoenergetické, a především pasivní domy mají velmi nízké tepelné ztráty. Ale v našich podnebných podmínkách se přesto neobejdou bez zdroje tepla. Často se doporučují krbová kamna na dřevo, která slibují ekonomické a ekologické vytápění. Potíže bývají ve výběru výkonu a účinnosti kamen. Úsporné domy totiž potřebují kamna o nízkém výkonu, zpravidla do 3 kW, která ale budou při vytápění efektivní. Optimálním řešením jsou akumulační kamna. Proč?

Reklama

Tepelné ztráty u nízkoenergetických a pasivních domů jsou klíčovým parametrem při výběru vhodného zdroje tepla. Pasivní domy mají tepelnou ztrátu obálky okolo 2 až 3,5 kW a nízkoenergetické domy cca 6 kW (Tento údaj záleží na velikosti domu a míře izolace obálky domu). Proto je nutné, aby v nich byl instalovaný tepelný zdroj s relativně nízkým nominálním výkonem, jinak by snadno docházelo k přetápění a ke zbytečnému plýtvání teplem. S optimálním výkonem kamen šetříte peníze za vytápění, protože pokud do svého obývacího pokoje, který má u standardních domů tepelnou ztrátu 3 kW, instalujete kamna o výkonu 8 kW, pokoj by byl přetopený a teplo byste odvětrávali okny.

Finská mastková kamna a krby Nunnauuni se zpravidla vyrábí o výkonu od 2 kW (akumulační kamna a akumulační krby) do 8 kW (krbová kamna), a s ohledem na sálavý způsob vytápění jsou optimálním primárním zdrojem tepla v pasivních nebo nízkoenergetických domech. Akumulační mastková kamna na dřevo mají i přes nízký výkon dostatečně velkou akumulaci. To znamená jediné – není nutné tak často přikládat, snižuje se spotřeba dřeva, přesto je v domě příjemně a rovnoměrně teplo.

Finské akumulační krby a kamna Nunnauuni dokáži (v závislosti na konkrétním typu) akumulovat energii okolo 70 kWh.

Akumulační krby a kamna Nunnauuni
Akumulační krby a kamna Nunnauuni
Akumulační krb Joya
Akumulační krb Joya

Sálavé teplo v nízkoenergetickém domě až 48 hodin

Hlavní výhodou krbových kamen z mastku je, že v nich stačí roztopit oheň a pořádně přiložit, aby dalších až 48 hodin dokázaly do prostoru sálat teplo, a to i přesto, že oheň už dávno vyhasl. Mastek, z něhož jsou krbová kamna vyrobena, se vyznačuje vysokou vodivostí a kapacitou – jako by ho příroda stvořila pro akumulaci tepla. Jen pro srovnání, měrná tepelná kapacita mastku je asi o 20 procent vyšší, než je běžný průměr u ostatních nerostů. Díky tomu slouží mastková kamna a krby jako kompaktní a efektivní výměník.

Jak vytápění s akumulačními kamny v pasivním nebo nízkoenergetickém domě funguje? Podívejme se na příklad. Když roztopíte třeba akumulační krb Blanka, dodá vám maximálně do půl hodiny výkon 0,5 až 1 kW. Mastek se bude nahřívat, výkon začne stoupat, ale nepřesáhne 3 kW, což je důležité právě u pasivních domů. Teplo se bude uvolňovat po celých 48 hodin (podívejte se na graf uvolňování tepla).


Samozřejmě, aby byla v pasivním nebo nízkoenergetickém domě dosažena tepelná pohoda, je třeba zohlednit právě tepelné ztráty a podle nich zvolit například akumulační kamna o výkonu 2 kW nebo 3 kW, které budou vyhovovat zejména pasivním domům. Popřípadě krbová kamna o výkonu 4 kW nebo krbová kamna do 5 kW, resp. krbová kamna do 6 kW, která pokryjí tepelné ztráty u nízkoenergetických domů.

Výhřevnost a obsluha finských akumulačních kamen

Tepelná pohoda je pro spokojený život důležitá. Akumulační krbová kamna na dřevo teplo rovnoměrně sálají do svého okolí a neohřívají vzduch jako běžná kamna, ale předměty v místnosti, a to prostřednictvím tepelných vln. Vytváří proto zdravější životní prostředí – sálavý způsob vytápění je často přirovnáván k slunečním paprskům. Vzduch není vysušený a horký, nedochází ke skokovým změnám teplot.

Komfort vytápění určuje i obsluha kamen. Do akumulačních krbů se přikládá jen jednou za čas. Protože v akumulačních kamnech stačí topit třeba jen dvě hodiny, aby celých 24 hodin sálaly teplo, snižuje se výrazně spotřeba dřeva. Snadná je i samotná instalace akumulačních kamen (zpravidla skládačka bez nutnosti lepení). Jednoduše se také reguluje teplota v místnosti, a to objemem spáleného dřeva i nastavením teplotních intervalů.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.