logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Draftbooster vyřeší absenci přirozeného tahu v komíně

Mnoho lidí má zkušenosti s nedostatečným tahem, nebo úplnou absencí přirozeného tahu v komíně. Příčin může být hned několik souvisejících přímo s tělesem komína nebo spotřebičem, ale i samotným umístěním objektu v zástavbě apod. Nastupující trend pasivních a nízkoenergetických domů též nepřispívá k vyřešení tohoto problému.

V některých domech není zajištěn přívod dostatečného množství spalovacího vzduchu, což má za následek obtížné zatápění, vnikání kouře a sazí do obytné místnosti a nepříjemný zápach kdykoliv se rozhodnete použít vaše kamna nebo krb.

Vzhledem k těmto problémům a snaze neustále přicházet na trh s novými a efektivnějšími výrobky, naše firma představuje nový produkt – Draftbooster komínový ventilátor (posilovač tahu).

Popis

Draftbooster komínový ventilátor je elektrický ventilátor (posilovač tahu), který je instalován na vyústění komínu a napomáhá přísunu dostatečného množství spalovacího vzduchu pro vaše kamna nebo krb. Draftbooster vytváří v komíně podtlak, což zamezí problémům, které můžou nastat při spalování tuhých paliv.

Draftbooster zajistí bezproblémové zatápění, správné a ekologické spalování, tak jako i minimalizování pronikání kouře do místnosti při přikládání dřeva do kamen. V neposlední řadě předchází znečištění skla sazemi na dvířkách kamen.


Draftbooster řeší problémy s nedostatečným přirozeným tahem v komíně. Ty můžou nastat při změnách v interiéru objektu. Například výměnovou starých kamen za nové, koupí nové digestoře, instalací klimatizace. Možnou příčinou jsou i vnější změny, které může být obtížné ovlivnit, například změna výškového profilu zástavby ve vašem okolí – přístavba poschodí sousedního domu nebo zvýšení stromu apod.

Technické parametry

Obrázek 1:Draftbooster je možné zakoupit ve dvou variantách – černý nebo nerezový.
Obrázek 1:Draftbooster je možné zakoupit ve dvou variantách – černý nebo nerezový.
Průchodsvislý
Napětí1x230 V
Otáčky/min2000
Proud0,27 A
Proudová spotřeba0,036 kW (při plném výkonu)
Hmotnost3,2 kg
RozměryvnějšíØ266 mm, výška 230 mm
vnitřníØ140 mm
Max. provozní teplota250 °C
Max. klidová teplota250 °C
Materiálnerezová ocel N1.4301/AISI314

Umístění

Draftbooster se montuje na ústí komína, jak na zděný, tak i na nerezový. Pokud je vyústění komína čtvercové nebo obdélníkové, budete potřebovat nerezovou přírubu. Všechny podrobnosti jsou uvedeny v naší montážní příručce.

Obrázek 2: realizace Draftboosteru na nerezový komín
Obrázek 2: realizace Draftboosteru na nerezový komín
Obrázek 3: realizace Draftboosteru na zděný komín
Obrázek 3: realizace Draftboosteru na zděný komín

Montáž

Draftbooster jste schopni nainstalovat svépomocí, bez asistence kvalifikovaného odborníka. Stačí se řídit montážní příručkou nebo montážním videem umístněným na našich webových stránkách.

Komínový ventilátor je určen pro uzavíratelná kamna na suché dřevo, nebo uzavřené krbové vložky se jmenovitým výkonem max. 8kW a maximálním vnitřním průměrem komína 220 mm.

V krátkosti k samotné montáži. Před montáži ventilátoru doporučujeme nejprve vyčistit komín. Komínový ventilátor je dodáván se čtyřmi vymezovacími lištami, které se přizpůsobí průměru vyústění komínu. Po usazení ventilátoru na vyústění je důležité ho nezapomenout uchytit pojistným ocelovým lankem o komínovou stěnu. To zajistí, že Draftbooster nemůže upadnout ani při otevření kvůli čištění.

Vedení kabelu od Draftboosteru můžeme udělat dvěma způsoby. První možnost je vést kabel od Draftboosteru pod oplechováním komína. Většina komínů má ocelové oplechování v místě napojení komína na střechu (obvykle pokryté těsněním) a kabel může být veden právě zde až do domu. Druhá možnost je vést kabel podél štítu střechy pod první řadou střešních tašek do podkroví.

Po připojení ke zdroji elektrické energie je připravený k použití. Zapíná/vypíná se dálkovým ovladačem (součástí balení).

Draftbooster zapínáme na cca 10 minut při zapalování, dokud se komín nezahřeje a nevytvoří se přirozený tah a potom na cca 10 minut v průběhu přikládání dřeva. Poté ho můžete vypnout.

Obrázek 4: Rozdíl bez použití a s použitím Draftboosteru
Obrázek 4: Rozdíl bez použití a s použitím Draftboosteru

Údržba a čištění

Váš Draftbooster by měl být podle zákona pravidelně čištěn. Saze a jiné usazeniny musí být odstraněny z lopatek rotoru a ze dna skříně motoru. Pro docílení co nejdelší životnosti motoru, musí být Draftbooster pravidelně zapínán – a to i mimo sezónu vytápění.

Avšak kominík provádějící pravidelnou kontrolu komína, není povinen čistit i komínový ventilátor. Proto je na vás, aby byl Draftbooster čištěn alespoň jednou do roka a tím se udržovalo vyústění komína čisté.


ALMEVA EAST EUROPE a.s.
logo ALMEVA EAST EUROPE a.s.

Almeva vyrábí a distribuuje plastové, hliníkové a nerezové spalinové systémy, ocelové systémy odkouření a zděné komínové systémy. Portfolio doplňují spalinové ventilátory a prodej licence výpočetního programu Kesa Aladin. Nabízí tak projektantům, topenářům ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.