logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Zahrada až do oblak – na Tchaj-wanu se staví jedna z ekologicky nejšetrnějších budov na světě

V moderním urbanizovaném světě se stále častěji stává, že přírodní plochy osázené zelení nahrazují monumentální stavby, parkoviště či silnice. Belgický architekt Vincent Callebaut přichází v rámci začlenění přírody do měst s novým projektem tzv. zelené stavby. Jeho inovační ekologický koncept přináší do měst „zelený nádech“ a snižuje desítky tun emisí oxidu uhličitého.

Asijská města bojují proti znečištění ovzduší a snaží se co nejvíce omezit ekologickou stopu svých obyvatel. Důkazem toho je i žebříček TOP 10 globálních měst, který se opírá o průzkum zabývající se výkonem „zelených budov“. A právě šest míst z deseti obsadila v daném žebříčku asijská města jako například Singapur, Tokio, Hongkong a další. Callebaut však přichází s novým nápadem zvýšení zeleně ve městech, a to konkrétně v hlavním městě Tchaj-wanu Tchaj-pej.

Tao Zhu Yia Yuan přezdívaná také jako Agora Garden je ekologicky šetrná budova, která se chce díky nejmodernějším stavebním technologiím stát jednou z nejvíce ekologických a inteligentních staveb. Inspirací pro tento bytový komplex o 21 podlažích byla struktura molekul nositelky genetické informace – dvojité šroubovice, která se otočí o 90 stupňů od základu k vrcholu. „Struktura DNA je zdrojem života a symbolem harmonie. Odráží tak myšlenku konečné rovnováhy,“ vysvětluje Vincent Callebaut.





Z hlediska začlenění přírody do měst se podle něj jedná především o nutnost, nikoli trend. V návrhu lze proto na ploše 42 000 m2 najít tolik zeleně, jako je v newyorském Central Parku, a to díky tomu, že je celá osázená 23 000 stromy a keři, které absorbují 130 tun emisí CO2 každý rok. Tímto projektem se snaží Callebaut posunout úroveň stavby na vyšší level, kdy zahrada už není vedle budovy, jako tomu bylo dřív, ale je samotnou budovou. Mrakodrap využívá přirozeného osvětlení i větrání a je schopen recyklovat dešťovou vodu. Na střeše se nacházejí solární panely a celá budova je řízena systémem Desigo CC z dílny společnosti Siemens. Na výstavbě projektu se začalo pracovat v roce 2013 a k jejímu dokončení by mělo dojít v prosinci 2017.

Budoucnost zelených měst

V roce 2050 bude na světě přibližně 9 milionů lidí, z čehož 80 % světové populace bude žít v neustále se rozrůstajících metropolích. Jak se tedy postarat o udržitelnou budoucnost a vyhnout se nahrazování přírodních ploch monumentálními stavbami? Svým ekologickým konceptem se chce Callebaut přiblížit ke své vizi vytvoření energeticky úsporné a uhlík absorbující civilizace v boji proti globálnímu oteplování. „Je načase podniknout kroky proti změně klimatu, vymyslet nové ekologicky odpovědné životní styly a začlenit přírodu do našich měst,“ uvedl Callebaut v rozhovoru pro CNN.





Chci, aby se lidé naučili přemýšlet poněkud netradičně a otřásli starými strukturami. To, aby se společnost neustále vyvíjela, je ta nejtěžší věc na světě, ale krok za krokem je to možné. Dále doufám, že se společnost učí, že lze snížit spotřebu energie a emise skleníkových plynů. Naše planeta je ve stavu úpadku a zatím nebyl přijat dostatek proaktivních iniciativ při jejím zachraňování.“ (Vincent Callebaut)

Mrakodrap Tao Zhu Yia Yuan není zdaleka prvním ekologickým projektem, na kterém se architekt podílí. Mezi projekty, za kterými stojí, patří například koncept soběstačného ekosystému v podobě lodi napájené sluneční energií, která pomocí ekofiltrace zamezuje znečišťování vod. Rozruch vzbudil projekt plovoucího města Aequrea na jihu Číny, které tento vizionář umístil na mořskou hladinu. Součástí návrhu města jsou i podmořské „mrakodrapy“ schopné vyrábět vlastní energii a teplo.






Siemens, s.r.o.
logo Siemens, s.r.o.

Systémy automatizovaného řízení budov, systémy řízení energetických systémů, systémy řízení kotelen a předávacích stanic CZT. Přístroje pro měřicí a regulační techniku, integrované systémy budov, konzultace, projekty, software, dodávky na klíč, projekty ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.