logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Jak předejít neodbornému zateplení domu

Pět rad pro bezproblémový proces zateplení pro vás připravil Pavel Zemene, předseda Sdružení EPS ČR.

Nejčastějším izolačním materiálem v České republice je pěnový polystyren
Nejčastějším izolačním materiálem v České republice je pěnový polystyren

1. Důvěřujte odborníkům

Spusta českých kutilů se vrhahá do stavebních prací svépomocí. Ovšem díky neodborné aplikace izolantu zhrozí tvorba výdutí v celém zateplovacím systému. Ten poté neplní správně svou izolační funkci a je nutné ho rekonstruovat, nebo instalovat nanovo.

2. Vyberte spolehlivého dodavatele

Dbejte na výběr osvědčené stavební firmy, kterou pro zateplování vašeho domu najmete. S hledáním pomůžou např. webové stránky Cechu pro zateplování.

3. Nezapomeňte na projektovou dokumentaci

Stavební firmě slouží jako úkolníček pro přípravu a instalaci zateplení, zatímco majiteli domu se bude hodit jako podklad pro případnou reklamaci. Důsledně zpracovanou dokumentaci je nezbytné doložit také v případě, žádáte-li o státní dotaci.

4. Svěřte kontrolu technickému dozoru stavebníka

V celém průběhu zateplování by měl na realizaci stavebních prací v pravidelných intervalech dohlížet kvalitní technický dozor stavebníka. Také účastí technického dozoru stavebníka je podmíněno vyplacení dotace např. z programu Nová zelená úsporám.

5. Zvolte vhodný izolační materiál

V Česku je dlouhodobě nejpopulárnějším izolačním materiálem pěnový polystyren, který je oblíbený díky svým tepelně izolačním schopnostem, nízké hmotnosti, snadné tvarovatelnosti a ekologické nezávadnosti. Druhým nejčastěji aplikovaným izolantem u nás je minerální vlna, za kterou však zaplatíte až dvojnásobnou cenu a jistotu nemáte ani u návratnosti investice. V zimě totiž při působení běžné vlhkosti hrozí u minerální vlny kvůli její vysoké nasákavosti vody pokles jejích tepelně izolačních vlastností až o polovinu.


Sdružení EPS ČR
logo Sdružení EPS ČR

Sdružení EPS ČR je národní organizace založená s cílem koordinovat vývoj aplikací z pěnového polystyrenu (EPS), podílet se na tvorbě norem, kontrolovat kvalitu a bezpečnost výrobků, poskytovat konzultace a podílet se na úsporách energie.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.