logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Meziroční spotřeba polystyrenu v pololetí klesla

Na vině je zbytečně přísná novela požárních předpisů a složité nastavení Integrovaného regionálního operačního programu (IROP) sloužícího k financování renovací bytových domů mimo Prahu.

Zdroj: <sup>©</sup>Fotolia, Ingo Bartussek
Zdroj: ©Fotolia, Ingo Bartussek

Meziroční spotřeba pěnového polystyrenu (EPS) klesla o 1,9 % na necelých 28 tisíc tun v pololetí roku 2017

Za první čtyři měsíce roku byl přitom pokles dokonce 10%. Následné oživení stavebnictví a nedostatek izolace PUR na ploché střechy v květnu a červnu však vyrovnaly většinu tohoto poklesu. Nepříznivý vývoj je způsoben především zpřísněním podmínek pro požární bariéry u bytových domů, které přinesla novela normy ČSN 73 0810 o požární bezpečnosti staveb platná od 1. srpna 2017. Přestože v Německu, Rakousku či na Slovensku upravuje norma protipožární pruh minerální vlny na povinných 200 milimetrů, v ČR vyžaduje 900 milimetrů. U domů s požární výškou nad 22,5 metru navíc není možné kombinovat zateplovací systém ETICS s EPS a s minerální vatou.

Rekonstrukce bytového domu se prodraží o více než 10 %

Předseda Sdružení EPS ČR Pavel Zemene vnímá tento problém nejen z obchodního hlediska, ale především pro negativní dopady na konečné spotřebitele. Těm se nyní kvůli novému požárnímu předpisu a povinné aplikaci širokého pruhu minerální vlny může prodražit rekonstrukce bytových domů o více než 10 %. Zdražení pocítí nejvíce obyvatelé bytových domů s výškou mezi 12 a 22,5 m včetně, u nichž je nově potřeba použít vodorovné 900 mm široké požární bariéry třídy reakce na oheň A1 nebo A2 mezi každým podlažím.

Jedním z možných řešení je použití ekvivalentních řešení odzkoušených v požární laboratoři. „Ekvivalentních řešení vyhovujících požární zkoušce ISO 13 785-1 již existuje celá řada. Spočívají například v izolaci ostění a nadpraží požárně odolným tepelně izolačním materiálem nebo zúžením bariéry z 900 na 200 mm. Tato řešení umožňují stavebníkům i nadále v maximální míře využívat ekonomických výhod zateplení prostřednictvím polystyrenových desek, a to při zachování vysoké požární bezpečnosti,“ vysvětluje Zemene.

Složité nastavení dotačního programu IROP

Pokles spotřeby pěnového polystyrenu ovlivnil také administrativně velmi náročný Integrovaný regionální operační program (IROP), který lze použít na financování renovací bytových domů mimo Prahu.


Sdružení EPS ČR
logo Sdružení EPS ČR

Sdružení EPS ČR je národní organizace založená s cílem koordinovat vývoj aplikací z pěnového polystyrenu (EPS), podílet se na tvorbě norem, kontrolovat kvalitu a bezpečnost výrobků, poskytovat konzultace a podílet se na úsporách energie.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.