logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Specialisté na zahraniční obchod z agentury CzechTrade doporučí příležitosti pro váš byznys

Egyptský prezident Abdel-Fattah El-Sisi se počátkem října zúčastnil slavnostního oficiálního zahájení výstavby nového administrativního hlavního města země, které bude domovem vládních ministerstev, rezidenčních staveb i mezinárodního letiště. Nové administrativní hlavní město, pro které se teprve bude vybírat jméno, se nachází asi 40 km východně od Káhiry a v první fázi tam má být soustředěno až sedm miliónů lidí.

Reklama

Egypt zažívá stavební boom, dostane nové hlavní město


Megaprojekt ohlášený v březnu 2015 je součástí plánu vlády rozšířit městské oblasti, a to v odpovědi na rychlý růst populace a ve snaze zlepšovat komunální infrastrukturu. Prezident El-Sisi, kterého doprovázeli další vrcholní vládní představitelé, na slavnostním ceremoniálu prohlásil, že toto dílo "vstoupí do dějin“ a „město bude domovem všech Egypťanů“. Zároveň ujistil, že vysoké náklady na jeho výstavbu nijak neovlivní výdaje na jiné důležité projekty.

Nové správní centrum má vyrůst na ploše 714 kilometrů čtverečních a kromě vládní čtvrti s desítkami sídel významných státních institucí bude mít i vlastní mezinárodní letiště, veřejné zahrady a parky o celkové rozloze 35 kilometrů čtverečních (nazývané Green River). Residenční čtvrtě nabídnou až 23 000 bytových jednotek, pro účely kancelářského využití vznikne park mrakodrapů, který bude s výškou 345 metrů nejvyšší v Africe.

Hlavním developerem města jsou složky egyptské armády. Ministerstva se začnou stěhovat již na konci příštího roku, stejně jako samotní obyvatelé. Celý projekt má být dokončen v roce 2020.

Díky grandiózním plánům výstavby – vedle nového hlavního města také nových sídlišť, elektráren, silnic a železnic – bude stavebnictví v Egyptě v nadcházejících letech pilířem celé ekonomiky. Pokud by měl jakýkoli český subjekt zájem se do nových projektů zapojit, má možnost setkat se a poznat klíčové hráče a firmy na specializovaném veletrhu BATIMAT 2018. Ten se koná v Káhiře ve dnech 1. – 4. března 2018 (www.batimat-egypt.com) a má přesah i do dalších zemí Afriky a Středního východu; jde tedy o unikátní příležitost nejenom pro české stavební firmy. V případě zájmu o tuto akci je možné kontaktovat zahraniční kancelář CzechTrade v Káhiře, která může zajistit nejen stánek pro vystavovatele, ale i související logistické a asistenční služby.

Pavel Kalina, ředitel zahraniční kanceláře CzechTrade v Káhiře

V Německu je rekordně optimistická podnikatelská nálada, pozitivní trend může mít dopad i na českou ekonomiku

Podnikatelská nálada v sousedním Německu je na rekordní výši, důvěra tamních podnikatelů ve vývoj ekonomiky dosáhla na zahraničním trhu, který je pro české exportující firmy nejvýznamnější, rekordních hodnot. Agentura pro podporu exportu CzechTrade očekává, že tento pozitivní trend může mít dopad i na českou ekonomiku.


Dle výsledků průzkumu institutu IFO mezi 7 000 německými firmami vzrostl index podnikatelské důvěry z 115,2 na 116,7 bodu. Nálada podnikatelů se tak po mírném zářijovém poklesu zlepšila a dosáhla rekordních výsledků. „Lze očekávat, že tento pozitivní trend bude mít dopad i na českou ekonomiku. V některých segmentech však může narazit na kapacitní limity českých výrobců,“ konstatuje Adam Jareš, ředitel německého zastoupení agentury CzechTrade v Düsseldorfu.

Německou ekonomiku táhne v současnosti především strojírenství, kapacitní vytížení průmyslových firem dosahuje 87,1 %. Velká očekávání jsou od počátku roku také ve zpracovatelském průmyslu a stavebnictví. Podíl celkového českého exportu do Spolkové republiky činí 32 %, hodnota vývozu pak dosahuje částky 1,29 bilionu korun. Loni se Česká republika obratem vzájemného obchodu poprvé dostala mezi desítku nejvýznamnějších partnerů Německa, když vystřídala jedenáctou Belgii a zároveň předstihla takové ekonomiky, jako je Španělsko či Rusko.

Rostoucí trend v souvislosti se zájmem českých společností o export do Německa registruje i agentura CzechTrade. Za první pololetí roku 2017 využilo jejích placených služeb ve Spolkové republice 188 českých firem, což je meziroční nárůst o třetinu.

Adam Jareš, ředitel zahraniční kanceláře CzechTrade v Düsseldorfu

www.czechtrade.cz

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.