logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Chystáte se na stavbu zapuštěného bazénu?

Jaro je nejvhodnější doba pro stavbu zapuštěného bazénu. Motivací k zahájení prací nemusí být jen teplejší počasí, ale třeba také výprodeje bazénů, které v různých hobby marketech právě vrcholí. Začnete-li s výstavbou v těchto dnech, nemusíte se ani bát, že byste nestihli začátek koupací sezony.

Nezapomeňte, že péči byste při výběru neměli věnovat jen bazénu samotnému, ale také materiálům, které zvolíte pro stavbu.

Izolujte, ušetříte!

U venkovních zapuštěných bazénů v našich zeměpisných šířkách záleží především na dobré tepelné izolaci. Dobře zvolený izolant může významně snížit náklady na ohřev vody. V případě, že plánujete bazén bez ohřevu, pak si ve správně izolovaném bazénů můžete prodloužit koupací sezonu!

Jako ideální materiál pro tepelnou izolaci zapuštěných bazénů se osvědčil Liapor - lehké keramické kamenivo, které lze využít jak pro základy bazénu, tak především pro jeho obsyp. Kromě toho, že má skvělé izolační vlastnosti, také zbytečně nezatěžuje skořepinu bazénu a zabraňuje tak nechtěné deformaci stěn.

Postup stavby bazénu

Přesný postup stavby bazénu závisí do jisté míry na zvoleném typu bazénu, vybraných technologiích a pokynech výrobce. Základní postup bývá ale stejný u betonového, foliového i sklolaminátového zapuštěného bazénu.

  1. Vyhloubení stavební jámy.
  2. Vyrovnání podkladu kamenivem (už zde lze použít Liapor) následované obvykle betonáží základové desky s armaturou - dle typu bazénu.
  3. Usazení bazénu - sklolaminátové bazény se usazují na připravenou betonovou desku, u fóliových předchází montáž konstrukce, instalace fólie a její zajištění, u betonových bazénů stavba obvodových zdí…
  4. Zabudování technologie a potrubí.
  5. Obsyp bazénu kamenivem Liapor, které se hutní ve vrstvách po 30 cm (ideálně lehkou vibrační deskou). Vznikne homogenní vrstva se skvělými izolačními vlastnostmi.
  6. Překrytí Liaporu geotextilií a finální úprava okolí bazénu.

Pro obsypy bazénů je vhodné použít kamenivo Liapor frakce 4-8 /350, který lze zakoupit v balení po 50 l přes e-shop obchod.liapor.cz. Liapor lze dodat ale i ve větším balení - ve velkoobjemových vacích o objemu 1 000 l, případně volně ložený.

Obchodně-distribuční centra Liapor najdete po celé ČR.









LIAPOR | Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.
logo LIAPOR | Lias Vintířov, lehký stavební materiál k.s.

Společnost Lias Vintířov, lehký stavební materiál, k. s. vyrábí kompletní sortiment stavebních materiálů LIAPOR pro hrubou stavbu. Základním materiálem pro jejich výrobu je lehké keramické kamenivo Liapor, které nahrazuje běžné přírodní kamenivo.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.