logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Chytrá řešení v oblasti fotovoltaiky využijí i domácnosti

Zájem o malé fotovoltaické elektrárny (FVE) v České republice roste. Ukázal to i nedávný průzkum Bohemia Energy, podle kterého uvažuje o pořízení malé střešní solární elektrárny více než polovina majitelů rodinných domů. Většímu rozvoji kromě možnosti získání dotace pomáhá i to, že počátkem roku 2016 se domácnostem podstatně zlepšily podmínky pro instalaci a provozování solárních systémů. Do výkonu 10 kWp nemusí mít licenci a příjem za výkup přebytků obchodníkovi je považován z hlediska daně z příjmu za ostatní příjem.

Reklama

Komplexní a unikátní řešení inovátorů trhu

Jedním z trendů současnosti je snaha o decentralizaci výroby elektřiny a vyšší využití obnovitelných zdrojů energií. U domácností se tento trend projevuje zvýšeným počtem instalací malých fotovoltaických elektráren určených primárně pro pokrytí vlastní spotřeby v domácnosti. Zájem zákazníků o taková řešení závisí na nabídce.

Velmi atraktivní nabídku mívají zavedení dodavatelé energií, kteří spojili svoje síly s technologickými firmami a společně připravili návrh FVE, který v sobě zahrnuje technické řešení, získání dotace, realizaci a v neposlední řadě dodávku elektřiny a případný výkup přebytků z její výroby. Úspěšným příkladem takového partnerství je spolupráce Bohemia Energy, největšího alternativního dodavatele elektřiny a plynu v České republice, a technologické společnosti S-Power. Společně přinášejí zákazníkům nejvýhodnější řešení na klíč na trhu zelené energie pro rodinné domy.

Komplexní a unikátní řešení inovátorů trhu

Důležitým parametrem při realizaci malé FVE je její technické provedení. „Ze zkušenosti víme, že zájemci nejvíce preferují takové řešení, které jim přinese největší ekonomický efekt a zároveň zajistí určitou míru nezávislosti v případě, že se dodávky ze sítě přeruší,“ uvádí Libor Holub, obchodní ředitel Bohemia Energy.

Takové řešení je spojeno i se situací, kdy domácnost v daném okamžiku nespotřebuje všechnu vyrobenou energii a dodá přebytek do sítě. A to, jak se o přebytečnou energii dodanou zákazníkem postará dodavatel, je pomyslnou třešničkou nabídky od Bohemia Energy s názvem Bonus S-POWER. „Bonus S-POWER si můžete také představit jako virtuální baterku, která mění vámi dodanou přebytečnou elektřinu na peníze. Ty vám ukládá na váš zákaznický účet a v konečném vyúčtování elektřiny vám v baterii uložené peníze vrátí,“ dodává Libor Holub.




Prodej přebytků elektřiny za velkoobchodní ceny

Pro zákazníka jsou vedle technického řešení neméně důležité i obchodní podmínky dodávky a výkupu přebytků. „Domácnostem produkt zajišťuje atraktivní výkupní cenu, jednoduchost a vysoký uživatelský komfort. Výkupní cena je totiž stejná jako velkoobchodní cena elektřiny v dané hodině na krátkodobém denním trhu,“ vysvětluje výhody řešení Libor Holub.

Proč je takto stanovena? Protože výroba z FVE, přesněji řečeno přebytky dodané do sítě, se nedají dobře plánovat a stanovení výkupní ceny fixní cenou by se nakonec promítlo do nízké výkupní ceny. Ceny na velkoobchodním krátkodobém denním trhu totiž odrážejí reálný vztah mezi očekávanou spotřebou (poptávkou) a skutečnou nabídkou elektřiny v dané hodině.

Nedílnou součástí produktu Bonus S-POWER je cena za službu výkupu ve výši 300 Kč/MWh (bez DPH), která zohledňuje náklady obchodníka s uplatněním přebytků elektřiny na trhu. „Jednoduchost a uživatelský komfort spočívají v tom, že k získání Bonus S-POWER stačí pouze uzavřít dodatek ke smlouvě o dodávkách elektřiny a o nic dalšího se není potřeba starat. Informaci o tom, kolik elektřiny domácnost spotřebovala ze sítě, kolik za ni zaplatí, kolik přebytečné elektřiny naopak dodala obchodníkovi a kolik za ni obchodník zaplatí, se zákazník dozví na roční vyúčtovací faktuře,“ vypočítává benefity Libor Holub. Majitele FVE tedy její provozování nijak administrativně nezatěžuje a navíc odměna za dodávku přebytků do sítě je cenově atraktivní tak, jak jen může být. Tento způsob práce s výkupní cenou do budoucna otevírá možnost řízení toku elektřiny v domácnosti na základě aktuálních tržních cen.

Maximalizace užitku

Další nepochybnou výhodou je, že Bonus S-POWER mohou zákazníci využít u všech produktových řad na dodávku elektřiny. Nejvýhodnější je kombinace s produktem Energie A++. V tomto případě se cena dodávky elektřiny ze sítě určuje stejným principem jako výkupní cena. Tedy na základě velkoobchodní ceny v dané hodině na krátkodobém trhu. „Nejsme daleko od chvíle, kdy nabídneme zákazníkům jako nadstavbu řízení toku elektřiny v domácnosti, tedy optimalizaci nákladů na elektřinu, v reálném čase,“ doplňuje Libor Holub.

Ti, kdo se rozhodnou pro instalaci FVE od Bohemia Energy s technickým řešením společnosti S-Power, si mohou s produktem Bonus S-POWER zároveň užít dvouleté cenové prázdniny za službu výkupu.


 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.