logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Obnovitelné zdroje energie: Vyplatí se vám solární panely?

Jejich cena klesá, výkonnost naopak roste. Pořízení solárních panelů dnes zvažuje čím dál více lidí. Přemýšlejí o nich dokonce i ti, kteří se tmavým deskám na domech sousedů dříve vysmívali. Začínají si totiž uvědomovat, že fotovoltaika je z dlouhodobého hlediska výhodná. Pojďme se společně podívat na to, komu a kdy se solární panely vyplatí.

Reklama

Investice do obnovitelných zdrojů energie se vám vrátí už za 8 let

I když se částky nutné k pořízení solárních panelů snižují a ceny baterií klesly za posledních 5 let přibližně na polovinu, stále se jedná o poměrně drahou záležitost. Je proto nutné si dobře propočítat, kdy se vám vynaložená investice vrátí. U fotovoltaiky je to naštěstí často i méně než 10 let. Od té doby už na energii ze slunce jenom vyděláváte.

Kdy se vám vyplatí solární panely? Přesně vám to řekne jen odborný odhad

Stanovit přesně, kdy se investice do fotovoltaiky vyplatí, bývá poměrně obtížné. Všechna řešení jsou totiž značně individuální a systém výhodný pro jednoho může být výrazně nevýhodný pro druhého. Pro každou domácnost je tak potřeba vytvořit řešení přesně na míru, aby se vzniklá elektřina ze slunce maximálně využila. Běžně se totiž její využití pohybuje mezi 20 až 100 %. Pokud byste se pohybovali na spodní hranici, přijde velká část energie nazmar.

Individuální posudek řekne víc

Abyste byli maximálně soběstační, je vhodné zvolit takové řešení, které pokryje co největší podíl vaší roční spotřeby. Ideální je, pokud vám s vlastní sluneční elektrárnou pomůže odborník, který vám vypracuje individuální posudek. Při hledání vhodného řešení totiž musíte brát ohled na mnoho kritérií.




Velikost a množství fotovoltaických panelů se plánuje například s ohledem na:

  • spotřebu objektu,
  • systém vytápění,
  • způsob ohřevu vody,
  • polohu pozemku,
  • velikost domácnosti,
  • vybavenost spotřebiči
  • a přihlíží se také k podmínkám dotačního řízení (důležitý je například maximální přetok 30 % vyrobené elektřiny).

Tato a další měřítka pak rozhodují o tom, jaký typ solárních panelů a baterií je nejvhodnější pro daný objekt a jak velký systém bude v daném případě adekvátní. Pokud je pro vás takový výpočet příliš abstraktní, můžete si vzít na pomoc modelový příklad uvažující pouze jeden solární panel. Standardní fotovoltaický panel vám za rok vypere přibližně 300 praček prádla, nebo vám 20× ohřeje vodu v bojleru o objemu 200 litrů na teplotu 60 °C.

Stát vám uhradí až polovinu nákladů

Na prvotní investici do fotovoltaických panelů nemusíte být sami. Stát vítá energeticky úsporná opatření a jejich rozvoj podporuje. Ministerstvo životního prostředí spouští dvacetimiliardový program Nová zelená úsporám, který můžete využít právě i na financování solárních panelů pro svoji domácnost. Stačí jen doložit patřičné dokumenty a ze státní dotace se vám proplatí až 50 % celkových nákladů, které vynaložíte na pořízení fotovoltaického systému a jeho následnou instalaci. Celkem tak můžete ušetřit až 155 000 Kč.

A v takové případě se vám solární panely už rozhodně vyplatí.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.