logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Drony jsou skvělou pomůckou v oblasti bezpečnosti

Použití dronů je důležité například pro monitoring důležitých infrastruktur, ropovodů, dálnic, ale i vědeckých výzkumů. Tahle létající "hračka" zvládá 3D mapování povrchu, díky čemuž se vytváří geografické modely a mapy. A především jsou drony skvělou pomůckou v oblasti bezpečnosti. Mohou ji využívat záchranáři pro rychlé vyhledání nehody, hasiči pro zachycení velikosti požáru, policie pro získání potřebných dat pro chycení pachatele.

V oblasti zabezpečení areálů se dají používat i pro monitoring perimetru, vždy však s nutností neustálého dohledu drona pilotem i na Waypointech. V oblasti facility je esenciální jejich použití pro monitorování a focení těžko dostupných míst, například větrných elektráren, určitých typů střech, kde je zapotřebí změřit jejich zatížení v případě sněhu apod. U velkých areálů se dají využít termokamery na dronech, díky kterým jste schopni mnohonásobně rychleji detekovat narušení perimetru areálu. Navíc nahraná dokumentace může posloužit i jako materiál pro pojišťovnu.

Není tedy pře o tom, že by pro drony nebylo využití. Velmi snadno se ovládají, jejich příprava k vzletu je v podstatě okamžitá, míra přenosnosti výstupů maximální a díky své odolnosti se mohou posílat do životně nebezpečných oblastí. Co tedy brání jejich plnému nasazení?

Problémem je, že posbíraná data mohou být velmi delikátní a v případě odcizení nebo zneužití nosiče a tím i pořízených dat, může dojít k vážným následkům. Momentálně jsou drony dostupné široké veřejnosti, což vede k jejich neodbornému užívání.

Lukáš Zadražil, garant problematiky dronů ve společnosti M2C, která je první bezpečnostní agenturou, která získala platnou licenci a certifikaci na letecké práce a letecké činnosti bezpilotních dronů, potvrdil, že velmi důležitým aspektem použití dronů v budoucnosti bude zejména správná legislativa a s tím spojená osvědčení, certifikace a povolení. Zdůraznil taktéž, že není zcela doladěná sankční část aktuálně platné legislativy při neoprávněném použití ze strany veřejnosti. Představte si jen letové zóny okolo a letišť, jejich časté narušování je momentálně velkým problémem. Ostatně tématem dronů se bude určitě zabývat i letošní mezinárodní Konference bezpečnostního managementu KBM 2017.

Mark2 Corporation Czech
Mark2 Corporation Czech

M2C
logo M2C

M2C je jednou z největších společností s mezinárodní působností, nabízející široké spektrum služeb v oblasti integrovaného facility managementu. Poskytuje komplexní služby v rámci správy nemovitostí (úklid, údržba a zabezpečení) a prostřednictvím ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.