logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

MPO je připraveno regulovat ceny energetických průkazů

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) je v případě nepříznivého vývoje připraveno regulovat poplatek za vystavení průkazů energetické náročnosti budov (PENB).

Reklama

V současnosti jeho výši žádný předpis neurčuje. Řekl to Tomáš Gebauer z Odboru komunikace a marketingu MPO. "Zatím to zcela závisí na tržních cenách," odpověděl Gebauer na dotaz, zda je stanovena nějaká maximální cena za vystavení energetického štítku. "Nicméně situaci sledujeme a pokud by došlo k nepříznivému vývoji, jsme připraveni cenu za zpracování PENB regulovat," připustil možné zásahy do ceny Gebauer.

O průkazech energetické náročnosti zde
Ing. Mareš z AEA na konferenci TZB-info v listopadu 2012 k tématu řekl: "Honorářový řád nevyřeší otázku ceny energetického průkazu, energetického posudku ani energetického auditu, jelikož se jedná o velmi individuální pracnosti v souvislosti s velikostí objektu a složitostí jeho provozu, s tím jak přesné a podrobné jsou podklady, jak náročné je posouzení na místě..."

Například majitel rodinného domu s podlahovou plochou do 150 metrů čtverečních za vystavení energetického štítku nyní zaplatí nejméně 4500 korun. S rostoucí velikostí budovy či větší členitostí tato cena roste.

Právo vystavovat PENB mají pouze energetičtí experti registrovaní MPO. V současnosti už jich je více než tisíc a stále jich přibývá. "V seznamu energetických specialistů vedeného MPO a dostupného z http://www.mpo-enex.cz/experti/ je zaregistrováno něco přes tisíc osob oprávněných ke zpracovávání průkazů energetické náročnosti budov. Zájem o oprávnění je však veliký, proto se toto číslo postupně zvyšuje," podotkl Gebauer.

Vysoký počet lidí oprávněných k vystavování energetických štítků může podle lidí z branže vést k cenové válce a snižování ceny. "Takovou kapacitu nebude trh schopen dlouhodobě absorbovat. Dříve nebo později bude tedy nutně docházet k různým tahanicím o cenu štítku, podbízení se zákazníkům či konsolidaci více osob do jediného subjektu," soudí Luděk Lošťák, ředitel společnosti Comfort Space, která se vystavováním štítků zabývá.

Zákazníky nespokojené s prací energetického experta odkazuje ministerstvo na Státní energetickou inspekci, které by měli poslat případnou stížnost. "MPO může v případě porušení povinností vyplývajících pro energetického specialistu ze zákona o hospodaření energií zrušit oprávnění vykonávat činnost a vyškrtnout danou osobu ze seznamu energetických specialistů," doplnil Gebauer.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.