logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Monitorovací výbor IROP schválil důležité změny v programu


© Fotolia.com

Nejdůležitějšími změnami z pohledu žadatelů z IROP byly přesuny alokovaných částek mezi aktivitami programu a změny v hodnotících kritériích.

Reklama

8. června 2017 se uskutečnilo 7. zasedání Monitorovacího výboru IROP (MV IROP). Během zasedání bylo schváleno několik důležitých změn programového dokumentu IROP.


V průběhu jednání byl schválen přesun finančních prostředků ve výši cca 3 mld. Kč ve prospěch specifického cíle 2.4 (vzdělávání), a to konkrétně do aktivit rozvoje základních, středních a vyšších odborných škol. Přesunuté prostředky budou využity pro projekty v ukončených výzvách č. 32, 33 (SŠ, VOŠ) a č. 46 a 47 (ZŠ), pro projekty, které by zůstaly nepodpořeny z důvodu velkého převisu poptávky. Ostatní projekty v těchto výzvách, které splnily podmínky hodnocení, a na které se ani přes toto navýšení nedostane, budou zařazeny mezi tzv. náhradní projekty. Dále byl finančně posílen o cca 1 mld. Kč specifický cíl 1.2, a to konkrétně aktivita ekologická doprava, kdy budou tyto prostředky využity pro financování projektů z ukončené 20. Výzvy, kde byl opět velký počet projektů zařazen mezi náhradníky. Odsouhlasené změny ještě bude muset oficiálně odsouhlasit během prázdnin i Evropská komise.

Dále členové výboru schválili úpravy hodnotících kritérií. Vedle drobných úprav kritérií v integrovaných územních investicích, byly nejdůležitějšími změnami především úprava kritérií ve specifickém cíli 2.5 (snižování energetické účinnosti bytových domů), které po úpravě pravidel výzvy č. 37 (která je plánována k vydání do konce června 2017) značně zjednoduší požadavky na předkládané projekty a zároveň rozšíří možnosti financování projektů o další aktivity a opatření. Mezi další změny hodnotících kritérií patří např. úprava kritérií v aktivitě sociální bydlení, kdy bude nově umožněna výstavba nových sociálních bytů v určených lokalitách a navýšení počtů sociálních bytů v jednom vchodě maximálně na 12 bytových jednotek.

Zasedání se celkem zúčastnilo 61 členů a hostů včetně zástupců Evropské komise (EK) v čele s Andreasem von Buschem z Generálního ředitelství Evropské komise pro regionální a městskou politiku.

Kromě výše zmíněných nejdůležitějších bodů 7. zasedání MV IROP prezentovali zástupci Řídicího orgánu IROP informace o aktuálním stavu IROP, úpravy evaluačního a komunikačního plánu a další. MV IROP schválil rovněž výroční zprávu programu za rok 2016.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.