logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Baumit Baumacol - Lepení a spárování dlažby (V)

K lepení obkladů a dlažeb lze využít širokou řadu lepicích malt Baumit Baumacol, a to v závislosti na podmínkách okolí, druhu podkladu nebo typu obkladového prvku.

V exteriéru se na vytvořenou spádovou vrstvu a povlakovou hydroizolaci, např. Baumit Baumacol Protect, která je nezbytnou součástí skladby, lepí cca po 24 hodinách dlažba flexibilními lepicími tmely Baumit Baumacol FlexTop / Baumacol FlexUni, případně Baumit Baumacol FlexMarmor, který je určen především k lepení přírodního kamene, skleněné mozaiky apod. Pro urychlení procesu spárování, případně pro splnění požadavku rychlé pochůznosti můžeme použít i rychletuhnoucí lepicí hmotu Baumit Baumacol FlexTop Speed, která umožňuje lehké mechanické zatížení již po cca 3 hodinách.

Lepení se provádí metodou tzv. buttering floating, což je nanášení lepidla jak na podklad (pomocí zubového hladítka, velikost zubu standardně cca 8–14 mm v závislosti na formátu obkladového/ dlažebního prvku), tak na dlaždici samotnou a lepí se „mokré do mokrého“. Tím je zajištěna maximální plocha slepu a eliminace vzniku nevyplněných mezer mezi dlažbou a podkladem. Tyto mezery bývají příčinou poruch v podobě kondenzace vlhkosti, odmrzání apod.

Do interiérových realizací jsou určeny C1 lepicí malty Baumit Baumacol ProPlus s nebo Baumit Baumacol Basic. Obě lepicí malty doporučujeme při lepení obkladů a dlažeb menších a středních spíše více nasákavých formátů na standardní podklady. Na realizaci velkoformátové dlažby (od cca 60 × 60 cm) nebo při lepení na potěry s podlahovým vytápěním předepisujeme vždy lepidla třídy minimálně C2, např. Baumit Baumacol FlexTop, Baumacol FlexUni, případně Baumacol FlexMarmor.

Veškeré lepicí malty se smísí v čisté nádobě pomalu běžným mísidlem s předepsaným množstvím záměsové vody na 25kg pytel až do vzniku bezhrudkové homogenní hmoty. Doba mísení je cca 3 minuty. Po krátkém odležení – cca 5 minut – je nutné směs znovu zamíchat. Pro míchání směsi doporučujeme použít pravotočivou spirálovitou metlu, např. Protool HS2, popř. HS3R. Následně se hmota aplikuje na podklad pomocí rovné hrany nerezového hladítka a poté se plocha upraví zubovou hranou. Při lepení v exteriéru se navíc nanese kontaktní vrstva lepicí hmoty i na rubovou stranu dlaždice (tzv. metoda buttering floating).

Dlaždice se pokládá na zazubenou plochu a přitlačí se. Postupně se osazuje dlažba po celé ploše s použitím obkladačských křížků, popř. klínků, pro zajištění stejné tloušťky spár. U styku stěn je nutné dodržet dostatečné šířky dilatačních spár.

Metoda „Buttering-Floating“
Metoda „Buttering-Floating“
Metoda „Buttering-Floating“
Metoda „Buttering-Floating“

Po technologické přestávce minimálně 24 hodin u standardně tvrdnoucích či 3 hodiny u Speed lepidel je možné začít spárovat obklady a dlažby. Spárování se provádí celoplošně flexibilní, vodotěsnou spárovací hmotou Baumit Baumacol PremiumFuge. Veškeré namáhané spoje jako styk podlah a stěn, dilatační spáry, spáry mezi dlažbou a okapnicí (vpustí) se vyplní nejlépe pružným tmelem v podobě produktu Baumit Baumacol Polyurethane (polyuretanový tmel) s vloženým těsnicím provazcem, který zajišťuje pnutí tmelu pouze v jednom směru, což zaručuje jeho plnou funkčnost a dlouhodobou životnost. Minimální tloušťka dilatačních spár v exteriéru, u velkoformátové dlažby nebo podlahového vytápění je 10 mm (interiér minimálně 5 mm).

Spárovací hmota Baumit Baumacol PremiumFuge se smísí pomalu běžným mísidlem s předepsaným množstvím záměsové vody. Doba míchání je cca 3 minuty. Po cca 5minutovém odležení a opětovném krátkém promísení do požadované konzistence bez hrudek je spárovací hmota připravena ke zpracování. Do spár se nanáší gumovou stěrkou, popř. spárovacím hladítkem, úhlopříčně k jejich směru. Po zavadnutí hmoty se provede očištění spár houbovým hladítkem vymytým v čisté vodě, opět v úhlopříčném směru.

Spárovací hmota musí být před čištěním pěnovou houbou dostatečně zaschlá. Předejde se tak nežádoucím barevným skvrnám způsobeným vymytím pigmentu. Po úplném zaschnutí se vytvořený povlak odstraní suchým hadrem.

Realizace spárovací hmoty
Realizace spárovací hmoty
Čištění spárovací hmoty
Čištění spárovací hmoty

Po spárování je nutno povrch chránit po dobu 24 hodin před mechanickým zatížením.

Dilatace
Dilatace

Finálním pracovním krokem je vyplnění dilatací a styků stěn s podlahou pružným polyuretanovým tmelem Baumit Polyurethane nebo v interiéru silikonovým Baumit Silikon. Před aplikací tmelu musí být spárovací hmota v ploše dostatečně vyzrálá, čistá a suchá. Po zatuhnutí je tmel pružný a vodotěsný. Nanáší se pomocí kartušové pistole. Vložením těsnicího provazce se zajistí správná a dlouhodobá funkce pružné spárovací hmoty. Přebytečné množství se odstraní pomocí gumové stěrky.

Aplikace spárovací hmoty
Aplikace spárovací hmoty
Detail dilatační spáry
Detail dilatační spáry


Baumit, spol. s r.o.
logo Baumit, spol. s r.o.

Zateplení fasád, zateplovací systémy / omítkové systémy - strojní omítky, sádrové omítky a stěrky, sanační omítky, omítkový systém pro zdravé bydlení / probarvené fasádní omítky a barvy, kreativní omítky / lité podlahy a samonivelační stěrky / program pro ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.