logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Světový objev z Liberce aneb co dokáží novináři

Membrány: technologie pro hygienické zabezpečení vody

Membránové technologie se již staly jedním z obvyklých a zdravotně méně konfliktních řešení používaných na hygienické zabezpečení pitné a užitkové vody. Relativní novinkou mezi membránovými procesy jsou nanovlákenné membrány, jejich výhodou je vyšší prostupnost (flux). Zajímavostí je, že je hned několik českých výrobců těchto membrán, kteří se snaží o jejich uvedení na trh. Mezi nimi i společnost ASIO.

Reklama

Možná jste viděli na vlastní oči, jak světový objev z Liberce „dokáže přeměnit déšť na pitnou vodu“, a tak s nadšením hltáte další informace a dovíte se, že v dešťové vodě po přefiltrování zůstanou důležité minerály a pak, že prostě přefiltrujete odpadní vodu a je z ní pitná. Článek sice vyzní pro amatérského čtenáře zajímavě, ale z hlediska odborného je to jak říkají Slováci „otázné“, nebo lépe řečeno zavádějící. No a co se týká exkluzivity, tak taky zase až tak super nové to není, ale proč to nezpropagovat tímto způsobem, když to pomůže oboru. Na druhou stranu to také může vyznít, že všichni co dodávají normální zařízení, jsou sto roků za opicemi, když neví, jak je to vlastně jednoduché.

 

S čím ale souhlasíme, dosažený výsledek si propagaci zaslouží, pokud se ve výzkumu vláknových membrán dostali výzkumníci až k praktickému odzkoušení, tak bylo uděláno určitě hodně dobré práce. Sami víme, jak je těžké nejen vyrobit membránu z nanovláken, ale jak je pak stejně těžké dotáhnout i její využití v hotovém výrobku. Jde jen o to, zda je nutné pro propagaci dobré věci s pozitivním výsledkem používat až takové superlativy a někdy i nesmysly jen proto, aby věc zaujala.

Jen tak pro zajímavost, a abychom se pochlubili i my – membránové filtry z nanovláken zkoušíme už několik roků, a to i v reálných podmínkách na konkrétních čistírnách a úpravnách, tak že to zase až taková novinka není a jejich praktické využití je aktuální téma. Jen už víme, že v reálu naskočí další věci k dořešení. Například to, že zatím cena celého výrobku není natolik atraktivní, aby se masově prosadil v soutěži s jinými membránami a to i přes to, že mají nanovlákenné membrány některé zajímavé vlastnosti jako např. vyšší propustnost nebo možnost modifikace např. navázáním fotokatalyticky působících částic na vlákna. No a ještě k té exkluzivitě, využití membrán na hygienické zabezpečení vod je v praxi tak daleko, že už několik roků jsou nabízeny nejrůznější membrány (desky, vlákna), dokonce i s nápadem řešícím jejich praktické využití (super nápad je například kniha, kde každý list je filtr na vodu a na něm je napsán vzkaz o vodě pro jeho uživatele) http://www.rozvojovka.cz/clanky/1801-stranky-pitne-knihy-funguji-jako-filtry-na-vodu.htm.

Jinak na letošním IFATU byly k vidění takové výrobky, které vyrábí filtrací vodu pro lidi v rozvojových zemích hned 4 … dokonce i my jako firma ASIO, spol. s r.o. máme již v nabídce konkrétní výrobek použitelný na hygienické zabezpečení pitných vod membránovou filtrací, a to dokonce přímo na dešťovku - AQUALOOP TAP a jeden ze spolupracujících subjektů pan Oliver Ringelstein viz video https://youtu.be/Bp9p3bmp3y4 má už i roční zkušenosti s využitím takových membrán v domě, který je pojat jako ostrovní systém – bez napojení na veřejný vodovod – kde si „pitnou“ vodu vyrábí z dešťovky. Membrány v tomto případě ale bohužel nejsou světové – jen vodu hygienicky zabezpečí.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.