logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

ČMKBK v roce 2017: Na energetickém trhu si znovu zajistily dodávky elektřiny a plynu stovky měst a obcí

Energetický trh Českomoravské komoditní burzy Kladno (ČMKBK) dlouhodobě využívá k nákupu elektřiny a plynu už více než 600 měst, obcí či samostatných městských částí.

Reklama

Podle loni zveřejněných informací si tím města a obce zajistily dodávky energií ve srovnání s jinými formami veřejných zakázek za příznivější ceny. Ze statutárních měst informovaly o nákupu na kladenské komoditní burze mimo jiné Havířov, Liberec či Chomutov, na profilu veřejného zadavatele zveřejnily svůj nákup České Budějovice, Liberec či Opava. Z dalších měst svůj nákup publikovaly např. Benešov, Krnov, Nová Bystřice, Přibyslav a Poděbrady. Menší obce často svůj nákup realizovaly prostřednictvím mikroregionů či dobrovolných svazků obcí nebo ve spojení s větším veřejným zadavatelem.

Havířov dlouhodobě nakupuje elektřinu a zemní plyn pro magistrát a své organizace na ČMKBK. Loni podle městského webu znovu nakoupil přes 24 tisíc MWh elektřiny a 4 a půl tisíce MWh zemního plynu na dvouleté období. Zemní plyn městu letos zlevní proti loňské ceně o 15 procent, elektřina vlivem růstu velkoobchodní ceny zdraží, stále ale bude pod úrovní roku 2015.

„Pro nákup energií nám dlouhodobě slouží energetický trh Českomoravské komoditní burzy Kladno. Soustřeďuje se zde významná nabídka i poptávka po elektřině a plynu pro konečné zákazníky. Je tu silně soutěžní prostředí s dopadem na pokles ceny, který je větší než u jiných forem veřejné zakázky,“ uvedl náměstek primátorky pro hospodářský rozvoj Karel Šlachta. Nákup energií město každoročně centralizuje. „Spolu s havířovskou radnicí se centrálního nákupu energií účastní 36 škol a školek, městská policie, kulturní a sociální zařízení nebo Technické služby Havířov. Energie pořizujeme ale třeba i pro Havířovskou teplárenskou společnost, jejímž jediným akcionářem je město Havířov,“ upřesnil Šlachta.

Liberec realizoval nákup elektřiny a plynu na rok 2018 na ČMKBK koncem srpna. Podle náměstka primátora pro technickou správu majetku Tomáše Kysely jde o nejefektivnější způsob, jak pro městské objekty, školy a příspěvkové organizace získat nejvýhodnější cenu energií.

Na Českomoravské komoditní burze Kladno podle něj město nakupuje elektřinu a plyn pro všechny své objekty a městem zřízené příspěvkové organizace a společnosti od roku 2012. Spolu s Libercem se do centralizovaného nákupu energií pravidelně zapojují i okolní města a obce, např. Jablonné v Podještědí, Rokytnice nad Jizerou, Svijany, Hrádek nad Nisou, Rychnov u Jablonce nad Nisou a další.

Nákup energií zveřejnilo v regionálním tisku i město Chomutov. Do centralizovaného nákupu na kladenské komoditní burze znovu zahnulo základní a mateřské školy, kulturní a sociální zařízení, Podkrušnohorský zoopark, Městské lesy či Dopravní podnik měst Chomutova a Jirkova. Celkový objem dodávek představuje cca 19 tisíc MWh.

Nákup elektřiny a plynu na Českomoravské komoditní burze Kladno na svém profilu zadavatele oznámilo i město Přibyslav. To nakoupilo energie na letošní a příští rok v objemu 1,2 tisíce MWh silové elektřiny a 4,1 tisíce MWh zemního plynu. Město Krnov si loňským nákupem na ČMKBK zajistilo dodávky plynu na roky 2018 a 2019 do 33 městských objektů. „Nákup proběhl v červenci a bylo dosaženo ceny 442 korun za megawatthodinu. Při předpokládané spotřebě 1390 megawatthodin za rok to pro nás znamená úsporu 500 tisíc korun,“ uvedl v regionálních médiích Vlastislav Mikoška z krnovského odboru správy majetku města.

Loni v říjnu zveřejnilo svůj nákup energií na ČMKBK také město Opava. To pro budovy magistrátu, městských částí, školských zařízení, divadlo, dopravní podnik či technické služby každoročně nakupuje 10 a půl tisíce MWh elektřiny a přes 21 tisíc MWh zemního plynu.

Celkem si na energetickém trhu ČMKBK zajišťuje dodávky elektřiny a plynu už téměř 200 měst (z toho 18 statutárních) a více než 400 městysů a obcí. Mezi loňské nováčky patří podle informací na profilech zadavatele např. Mikulov, který si zajistil dodávku energií hned na dva roky, či Studénka, která po předloňském nákupu plynu loni na ČMKBK nakoupila i elektřinu.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.