logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Cena plynu stanovovaná ERÚ má příští rok stoupnout asi o 3 %

Složka ceny plynu, kterou stanovuje Energetický regulační úřad (ERÚ), stoupne v příštím roce v Česku podle předběžných odhadů zhruba o tři procenta.

Reklama

Složka ceny plynu, kterou stanovuje Energetický regulační úřad (ERÚ), stoupne v příštím roce v Česku podle předběžných odhadů zhruba o tři procenta. Na dnešní plynárenské konferenci v Praze to řekl předseda rady ERÚ Vladimír Outrata. Takzvaná regulovaná složka tvoří asi 20 procent výsledné ceny pro odběratele. Bližší informace o cenách pro rok 2018 oznámí úřad na tiskové konferenci, která se pravidelně koná na konci listopadu.

"Celková změna průměrné regulované složky pro dodávku plynu v ČR naroste o 2,8 procenta v porovnání s rokem 2017," uvedl v dnešní prezentaci předseda rady ERÚ. Ten však zároveň upozornil, že dnes prezentovaná čísla jsou předběžná a ještě nebyla schválena. "Ještě nemáme vypořádané konzultační procesy," podotkl Outrata.

Regulovaná složka zahrnuje u plynu především poplatek za přenos a distribuci. Druhou, neregulovanou, část konečné ceny si dodavatelé komodity určují sami. Z materiálu, který dnes šéf ERÚ prezentoval, vyplývá, že v roce 2018 proti letošku stoupne v Česku průměrná cena za distribuci plynu, a to zhruba o pět procent. O více než čtvrtinu naopak klesne průměrná cena přepravy plynu.

Více na : http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/cena-plynu-stanovovana-eru-ma-pristi-rok-stoupnout-asi-o-3-/1547701
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.