logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Burzovní trh s plynem CEGH Czech Gas Market se v prosinci připojí k platformě PEGAS


© Kurt Kleemann - Fotolia.com

Pařížská energetická společnost Powernext SA, rakouská společnost Austrian Central European Gas Hub AG (CEGH) a společnost Power Exchange Central Europe (PXE) dokončily své plány na uvedení burzovního trhu s plynem.

Reklama

Pařížská energetická společnost Powernext SA, rakouská společnost Austrian Central European Gas Hub AG (CEGH) a společnost Power Exchange Central Europe (PXE) dnes dokončily své plány na uvedení burzovního trhu s plynem PEGAS CEGH Czech Gas Market. Veškeré spotové produkty a termínové kontrakty, které jsou v současné době k dispozici na trhu s plynem PXE, budou otevřeny na platformě PEGAS dne 8. prosince 2017.

PEGAS CEGH Gas Exchange Services, společný podnik založený společností Powernext a CEGH v roce 2016, bude zodpovědný za marketing a vývoj produktů PEGAS CEGH CZ ve spolupráci s PXE. Všechny produkty PXE, které se týkají obchodování s plynem, budou kotovány pod licencí Powernext.

Kromě otevření všech současných spotových produktů a termínových kontraktů společnost Powernext zavede nové produkty, prostřednictvím kterých bude možno obchodovat cenové rozdíly (spready) mezi jednotlivými trhy - VTP TTF, GPL, NCG a CEGH. Současní členové burzy s plynem PXE budou mít nárok na přijetí na trh Powernext prostřednictvím zjednodušeného členského procesu.

Clearingová společnost European Commodity Clearing (ECC) bude v budoucnu nadále zajišťovat zúčtování a vypořádání všech kontraktů PEGAS CEGH Czech. ECC je specializovaná clearingová společnost pro všechny transakce se zemním plynem uzavřené prostřednictvím platformy PEGAS.

David Kučera, generální ředitel společnosti PXE, uvádí: „Tato spolupráce umožní našim stávajícím účastníkům trhu být v západní Evropě aktivnější. Na základě našich předchozích zkušeností jsem si jist, že to místním aktérům pomůže více se zapojit do obchodování v Evropě. Dále doufám, že tato spolupráce zpřístupní náš trh dalším subjektům, což povede k uvolnění tržního potenciálu.“

Gottfried Steiner, generální ředitel společnosti Central European Gas Hub AG, říká: „Současně s přemístěním produktů CEGH Czech Gas na platformu PEGAS budeme dále rozvíjet český trh s plynem a budeme propojovat trhy s plynem ve střední a východní Evropě. Naši klienti budou schopni obchodovat spready mezi Českou republikou a dalšími trhy, jako je VTP CEGH v Rakousku.“

Egbert Laege, generální ředitel společnosti Powernext, dodává: „Zavedení produktů a kontraktů PEGAS CEGH v rámci portfolia PEGAS je dalším logickým krokem naší spolupráce s CEGH, která rozšiřuje sortiment a prodlužuje náš geografický dosah směrem na východ.“

Central European Gas Hub AG (CEGH) je provozovatelem virtuálního obchodního místa (Virtual Trading Point, VTP) v Rakousku a poskytuje mezinárodním plynárenským společnostem platformu pro nominaci plynu. Produkty na burzovním trhu s plynem pro rakouský trh jsou nabízeny na platformě PEGAS ve spolupráci mezi společností Powernext a CEGH. CEGH dále ve spolupráci s PXE organizuje CEGH Czech Gas Exchange. CEGH je dceřinou společností OMV Gas & Power (65 %), Vídeňské burzy (20 %) a Eustream (15 %). V roce 2016 se společnost CEGH etablovala jako jedna z předních platforem pro obchody ve střední Evropě, když její nominální objem dosáhl 533 TWh zemního plynu na VTP CEGH.

Powernext je regulovaný trh působící pod dohledem AMF. Powernext řídí činnost skupiny EEX v oblasti zemního plynu pod značkou PEGAS po celé Evropě a provozuje národní registr pro záruky původu elektřiny ve Francii.

Středoevropská energetická burza POWER EXCHANGE CENTRAL EUROPE (PXE) byla založena v červenci 2007 a umožňuje obchodování s elektrickou energií s místem dodání v Česku, na Slovensku, v Maďarsku, Polsku a Rumunsku. Ve spolupráci se společností Austrian Central European Gas Hub AG (CEGH) provozuje burzovní trh s plynem CEGH Czech Gas Market. PXE rovněž nabízí koncovým spotřebitelům možnost nalezení nejvhodnějšího dodavatele elektrické energie prostřednictvím elektronických aukcí.

PEGAS je ústřední platformou pro obchodování s plynem skupiny EEX, kterou provozuje společnost Powernext. Společnost PEGAS poskytuje svým členům přístup ke všem produktům na jediné platformě a umožňuje jim obchodovat s kontrakty na zemní plyn na belgických, nizozemských, francouzských, německých, italských, rakouských, dánských a britských trzích. Produktová řada společnosti PEGAS zahrnuje spotové a derivátové kontrakty pro hlavní evropské plynárenské uzly, jakož i obchodování s produkty mezi těmito trhy. Toto nastavení umožňuje harmonizaci trhu a vytváří přednostní celoevropský trh se zemním plynem.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.