logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Kancelářské centrum FENIX v Jeseníku, realizované ve standardech roku 2020

Veškeré vybavení domu, tj. spotřebiče, vytápění, chlazení i ohřev vody je na elektřinu. Navíc je dům vybaven střešní FVE 7,2 kwp a bateriovým úložištěm 26 kWh.


V červnu 2016 byla dokončena výstavba FENIX OFFICE CENTRA, nové kancelářské budovy v Jeseníku, realizované jako objekt s téměř nulovou spotřebou energie ve standardech roku 2020. Administrativní centrum tak od léta letošního roku slouží nejen jako nové zázemí společnost Fenix Trading, ale zejména jako pilotní projekt pro ověření spolupráce střešní fotovoltaické elektrárny s domovními bateriemi a „inteligentní sítí“.

Vytápění budovy zajišťují elektrické přímotopné sálavé systémy firmy Fenix, konkrétně stropní panely ECOSUN G, nástěnné panely GR a podlahové vytápění ECOFLOOR v různých kombinacích. Chlazení budovy zajišťuje v kombinaci s VZT systémem kompresorová chladicí jednotka, umístěná na střeše objektu. Větrání objektu je zajištěno pomocí centrální VZT jednotky se zpětným získáváním tepla. Příprava teplé vody je zajištěna přímo v místě spotřeby pomocí elektrických zásobníkových ohřívačů.

V objektu se třemi nadzemními podlažími, realizovaném podle projektu STING Project s.r.o. z Jeseníku, byly ve zkušebním dvouletém období testovány různé zkušební režimy, kontinuálně byla přitom sledována spotřeba jednotlivých technologických celků, vlastní výroba energie i její ukládání do bateriového uložiště. Detailně byly vyhodnocovány i mikroklimatické podmínky v budově. Zkušební dvouletý režim odborně zajistilo vědecko výzkumné pracoviště UCEEB VŠ ČVUT s tím, že po prvním roce zkušebního provozu již byly vydány hotnotící zprávy a zprávy zachycující i druhý zkušební rok jsou nyní připravovány ke zveřejnění.

Vědecko výzkumná spolupráce FENIX GROUP a UCEEB všek dvouletým zkušebním provozem neskončila. V projektu budou dále sledovány možnosti, které přináší optimalizace bateriových úložišť elektřiny, optimalizace řídicích procesů aj.

Nastavení parametrů budovy proběhlo pod technickým dohledem UCEEB. Experty do pracovní skupiny vyslalo i MPO, MŽP a ERÚ, o informace z projektu projevil zájem i předseda představenstva ČEPS.


Plně elektrifikovaná budova, vybavená FVE a domovními bateriemi - FENIX OFFICE CENTRUM JESENÍK


Časosběrné video z hrubé stavby

Rozhovor pro Regionální televizi

Reportáž z pořadu Polopatě


Přehled zveřejněných informací k projektu - od výstavby až po první poznatky z provozu


Využití velkokapacitní baterie pro vyhlazování odběrových špiček a jako zálohování provozu výrobního závodu FENIX Jeseník
Fenix Group v současnosti ve spolupráci s firmou AERS řeší formou pilotního projektu špičkovací akumulační stanici. Ta by vykrývala energetické špičky ve výrobním závodě v Jeseníku.



Dům s fotovoltaikou a domovní baterií - 20 měsíců provozu
Loňský podzim přinesl dlouho očekávané výsledky o výsledcích srovnání očekávaných a skutečných parametrů budovy po roce provozu, o fungování elektrické sálavé otopné soustavy i o řízeném větrání se zpětným získáváním tepla, chlazení a klimatizace.



Rok provozu nové administrativní budovy Fenix Trading ve standardu nZEB avizuje dosažitelnost stanovených cílů
Bateriové úložiště se ukázalo jako velmi flexibilní nástroj optimalizace spotřeby budovy v průběhu 24 hod. cyklu, prokázala se jeho schopnost práce s ohraničeným příkonem při uspokojení všech potřeb. Úložiště v třífázovém zapojení rovněž výrazně přispívá ke zrovnoměrnění odběru energie v jednotlivých fázích.



Plně elektrifikovaná nZEB administrativní budova - první poznatky z provozu (II)
Dosavadní průběh naznačuje, že celková roční spotřeba elektrické energie objektu bude nižší než předpokládaná a to i přes to, že dosavadní průběh zimy je teplotně významně podnormální.

Nové administrativní centrum Fenix Jeseník se představilo i divákům TV pořadu Polopatě
Moderní hobby magazín České televize Polopatě navštívil začátkem listopadu nové administrativní centrum společnosti Fenix Trading v Jeseníku. Koncepci a výhody nové budovy s fotovoltaickou elektrárnou a bateriovým úložištěm představil divákům pořadu Miroslav Petr, vedoucí tuzemského obchodu společnosti.

Dům budoucnosti - rozhovor o pilotním projektu
První den nového roku se sluší připomenout projekt, který má rozhodně ambice promluvit do budoucnosti. Česká společnost FENIX, založená v roce 1990 v Jeseníku, se specializuje se na elektrické vytápění již 26 let. V červnu 2016 ale spustila zajímavý pilotní projekt.

Plně elektrifikovaná nZEB administrativná budova - první poznatky z provozu
Nové administrativní centrum je v provozu teprve od června a tak na hodnocení výsledků reálného provozu si budeme muset počkat. Ale zajímavé jsou již první průběžné výsledky on-line monitoringu účinnosti FV, soběstačnosti budovy a vnitřního prostředí.

Projekt Office Centrum v Jeseníku bodoval v CZECH TOP 100
Pilotní projekt v Jeseníku, u kterého jste na TZB-info sledovali stavbu on-line, získal zvláštní cenu za životní prostředí v CZECH TOP 100. Gratulujeme. Pro zájemce o projekt máme navíc dobrou zprávu - na TZB-info budete mít možnost sledovat i data z monitoringu.

Fenix Group hostil v Praze zasedání Evropské aliance pro podlahové vytápění
Dvoudenní zasedání členů Evropské aliance pro podlahové vytápění (EUHA) proběhlo ve dnech 1. a 2. června v Praze, jeho hostitelem byla společnost FENIX Group a.s. v čele s majitelem a ředitelem ing. Cyrilem Svozilem.

Stavba budovy pilotního projektu v Jeseníku pokračuje
On-line přenos hrubé stavby nové administrativní budovy FENIX GROUP v Jeseníku sledovalo na TZB-info více než 10 000 čtenářů. Co se na stavbě děje nyní, když se montážní a stavební firmy přesunuly dovnitř?

Řízení v budově s výrobou elektřiny, elektrickým vytápěním a připojením k distribuční síti
V pátečním bloku doprovodného programu veletrhu na Aqua-therm Praha 2016 se mluvilo o pilotním projektu administrativní budovy, kde optimalizace stavebního řešení a kombinace s FV umožnila budovu s elektrickým vytápěním klasifikovat jako A - mimořádně úspornou. Poslechněte si přednášku.

Nový energetický koncept - testovací budova Fenix v Jeseníku
Máme možnost on-line sledovat stavbu budovy, která bude sloužít nejen jako nové administrativní centrum společnosti FENIX GROUP a.s., ale v první fázi jako testovací objekt k ověření spolupráce střešních FVE s domovními bateriemi a distribuční „smart grid“. Stane se novým konceptem pro novou dobu?

ON-LINE: Energetický koncept budoucnosti v praxi
Trendem moderní společnosti je trvale rostoucí spotřeba energie. Proto se zaměřujeme na zvyšování podílu OZE a snižování energetické náročnosti spotřebičů, budov i dopravy. Uvědomme si, že z nejčistších forem obnovitelných zdrojů, tj. slunečního záření, větru nebo třeba pohybu mořské vody lze vyrobit výhradně elektrickou energii.
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.