logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Úrazy v práci – nejhorším dnem je pondělí dopoledne

Loni se lidem stalo přes 44 tisíc pracovních úrazů, které si vyžádaly více než 2,5 milionů zameškaných kalendářních dnů. Nejčastěji dochází k úrazům zkraje týdne a v dopoledních hodinách.

Reklama

Nejvíce pracovních úrazů se stává v pondělí než v jakýkoliv jiný den, a to hned dopoledne mezi 9 a 11 hod.
Nejvíce pracovních úrazů se stává v pondělí než v jakýkoliv jiný den, a to hned dopoledne mezi 9 a 11 hod.

Nejvíce se jich stává v lednu, další vrchol je v květnu. Nejohroženější skupinou jsou dvacátníci a čtyřicátníci. Upozorňují na to odborníci na bezpečnost práce s odvoláním na statistiky Státního úřadu inspekce práce a Českého báňského úřadu.

Nejohroženější jsou nováčci a staří matadoři

Ve statistikách nacházíme dva vrcholy pracovní úrazovosti. „Vedou nováčci mezi dvaceti a pětadvaceti lety, kteří se zraní obvykle z neznalosti rizik, chybějících dovedností a zkušeností. Druhý vrchol se překvapivě týká zkušených pracovníků mezi čtyřiceti a pětačtyřiceti lety, kteří trpí provozní slepotou,“ říká Lubomír Winkler ze společnosti ARDON SAFETY, která poskytuje bezpečnostní řešení pro zaměstnance z výrobních profesí.

Riziko úrazu stoupá s tisícím opakováním pracovního úkonu

Riziko úrazů, které vznikají například při práci se stroji, lze podle odborníků snížit pomocí jednoduchých opatření. „Praxe ukazuje, že pravděpodobnost nehody se výrazně zvyšuje kolem tisícího opakování nějakého pracovního úkonu. Z technických řešení se osvědčují třeba bezpečnostní světelné bariéry, které detekují rizikový pohyb,“ vysvětluje Antonín Zajíček ze společnosti Schneider Electric, který se profesně zabývá bezpečností strojů.

Zaměstnanci čachrují s úrazy, příhodné je pondělí

Nejvíce pracovních úrazů se stává v pondělí než v jakýkoliv jiný den, a to hned dopoledne mezi 9 a 11 hodinou. Druhým nejrizikovějším dnem je čtvrtek. Petr Kaňka z Bureau Veritas, poradce a expert na bezpečnost práce, vidí jednu z příčin v nastavení českého sociálního systému. „Rozdíl v náhradách a dopadu na příjem domácnosti je poměrně vysoký, když srovnáme například úraz končetiny, k němuž došlo v soukromém čase, s odškodněním úrazu v pracovní době. V některých firmách se polovina lidí zraní v pondělí beze svědka, což může být leckdy podvod a záměr,“ říká odborník na bezpečnost práce.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.