logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Výhody vápenopískového zdiva Kalksandstein u bytových domů

V sektoru výstavby bytových domů tvoří vápenopískové stěnové systémy v SRN více než 60 % těchto domů. Je tomu tak dáno nespornými výhodami vápenopískového zdiva Kalksandstein, které přináší investorům nemalé zisky.

Pro lepší porozumění se pojďme podívat na historický vývoj konstrukcí u bytových domů v České republice. V ČR byla realizována panelová výstavba, často zavrhovaná, nicméně z hlediska konstrukčního se jednalo o systémy stěnové z betonových dílců. Tento konstrukční systém byl v 90. letech 20. století prakticky ze dne na den opuštěn a začala se rozvíjet architektura neunifikovaných bytových domů. Dnes se stěnové konstrukční systémy objevují u větších objektů velmi málo. Jedná se o to, že stěnový systém byl prakticky realizován zejména z dutinových pálených cihel, kde již se 3.-4. nadzemním podlažím přichází do úvahy nějaké statické problémy, které mnohdy jsou řešené tak, že celý konstrukční systém je změněn ze stěnového na skeletový. Případně se realizují stěnové systémy, kde jsou variabilní a nejednotné dispozice, ale jsou realizovány ze železobetonu. Zdivo se pak stává pouhou výplní, která často neplní ani funkci tepelně izolační, ale opravdu pouze výplňovou funkci.

Tento trend pokračoval až donedávna, kdy se postupně začínají realizovat velmi kvalitní a nejmodernější stěnové systémy.

Jediným materiálem, který poskytne všechny výhody stěnových systémů najednou je vápenopískové zdivo Kalksandstein.

Pojďme si nyní tyto výhody probrat.

Cena

Protože cena je vždy až na prvním místě v tom, co každého zajímá, projdeme si nejdříve ty výhody, kterou souvisí přímo s cenou. Z následujícího výčtu zřetelně uvidíme, že použitím vápenopískového zdiva se jednotlivé výhody začnou nabalovat jako lavina a samy se začnou objevovat další a další.

  • Nejdůležitějším faktorem ceny bytového domu (bytu) je cena za podlahovou plochu. Tu chce mít každý co nejnižší. Na druhou stranu obestavěný prostor je to jediné co platíme. Proto je nejvýhodnější dosáhnout co nejnižšího obestavěného prostoru a zároveň co nejvyšší podlahové plochy. To je právě parametr, kde díky štíhlým velmi nosným stěnovým konstrukcím Kalksandstein můžeme dosáhnout optimálního poměru. Nosná stěna je již od 115 mm a nárůst podlahové plochy oproti jiným zdícím systémům může činit až 7%! Platí také, že čím vyšší jednotková cena za m2 podlahové plochy, tj. v ČR typicky v Praze, tím je tento faktor důležitější.
    7% zisku pro investora, nebo 7% úspory pro kupujícího – to není málo. Dokonce je to podstatně více než stojí samotné zdivo. Investice do zdiva Kalksandstein typicky představuje 4% z celkové ceny….

Názorný příklad k nárůstu podlahové plochy u bytového domu si můžeme prohlédnout v následujícím videu:

  • Dalším vlivem na cenu je celková cena materiálu. Vápenopískové zdivo Kalksandstein se z hlediska únosnosti a z hlediska neprůzvučnosti může porovnávat pouze se železobetonem.
    Vápenopískové zdivo Kalksandstein tvoří oproti ŽB konstrukcím cenově asi poloviční náklad.
  • Rychlost výstavby
    Jednoznačně čím rychleji stavíme, tím je vše racionálnější z hlediska financí.
    Strojní zdění KS-QUADRO je nejrychlejší nejracionálnější způsob výstavby. 4 m2/hodinu jedním minijeřábem a jedním pracovníkem je základní normová rychlost zdění a to při jakékoliv tl. zdiva. U stěn bez otvorů – typicky mezibytové stěny – není po založení žádný problém dosahovat rychlosti zdění až 10 m2/hodinu.
    Praktická ukázka ve videu:

  • Elektroinstalační kanály
    Díky tomu, že u všech druhů materiálu Kalksandstein Zapf Daigfuss jsou integrované elektroinstalační kanály, není nutné sekat nebo frézovat drážky pro elektroinstalaci. Elektroinstalace probíhá rychleji racionálněji protahováním kabelů přímo stěnami, o klientských změnách ani nemluvě. Samozřejmě u všech těchto stěn jednak díky absenci rozsekaného zdiva a jednak díky přesnosti zdiva je možné použít tenkovrstvé omítky bez výztužných sítí, tj. výrazně menší spotřeba omítek a další nárůst podlahové plochy o další až 1,5%. Málokdo si uvědomuje, kolik materiálu zbytečně a za kolik peněz je nutné použít v případě, že zdivo vykazuje větší nerovnosti než Kalksandstein a o kolik opět přicházíme podlahové plochy. Projekty toto většinou neřeší, velmi často u prodávaného bytu pak podlahová plocha sedí s projektem, ale již nikoliv se skutečností, kdy klient dostává podlahovou plochu menší právě o omítky, tj. např. o 2% To např. u bytu za 4 mil Kč činí 80 tis. Kč…to již není málo.
  • Další výhody s ohledem na celkovou cenu díla
    Mezi tyto výhody patří například vysoká objemová hmotnost. Pro zajištění požadované akustické neprůzvučnosti postačí menší tl. zdiva, tj. menší obestavěný prostor. Pokud tedy investor chce navýšit uživatelům komfort užívání bytů z hlediska akustiky, nemusí navyšovat obestavěný prostor, což stojí opět peníze.
    Díky vysoké statické únosnosti je možné konstruovat stěnové systémy s malým rozponem, kde každá stěna je pak nosná. Takovýto způsob konstrukce znamená drastické snížení množství oceli v ŽB stropních deskách, snížení hmotnosti stropních desek, snížení zatížení na základy, zmenšení dimenze základů, výkopů, zemních prací a to znamená snížení ceny díla! To vše samozřejmě jde ruku v ruce s kvalitním projektem již od počátku, určitě není funkční to s čím se v praxi často setkáváme u investorů, či stavebních firem: nekvalitně připravený projekt, jiný konstrukční systém…a někdo rozhodne: tak my to tedy uděláme z toho Kalksandsteinu, o kolik to bude levnější. Takto to samozřejmě nefunguje, projektová příprava je úplně nejdůležitější, kdy již na začátku musí být ten cíl pro investora zřejmý.

Další výhody při užívání bytů

Ostatní výhody vápenopískového zdiva Kalksandstein Zapf Daigfuss nemusí mít přímý vliv na cenu, ale vždy mají velký vliv na pohodu užívání bytů. To je věc, která se nedá vyčíslit, na druhou stranu komfort užívání bytu je také pojem, který se nedá nijak zaplatit. Co by například investor po zakoupení nového bytu dal za to, aby se mu jeho nově zakoupený byt, který bude až do důchodu splácet tolik nepřehříval? Nebo, aby zde byla lepší vlhkost vzduchu?

Toto vše jsou další parametry, které Kalksandstein díky svým vlastnostem „umí“. A to jsou přesně ty důvody, které v Německu investoři znají a proto těchto výhod pro svůj komfort využívají:

  • Vysoká akumulace = vysoká letní i zimní stabilita, ochrana proti prudkým změnám vnějších teplot, ochrana proti vedru i silnému mrazu
  • Nejvyšší možná požární odolnost – požár by si nepřál nikdo z nás, ale čas navíc, kdy můžete uniknout z hořícího domu vám může zachránit život
  • Regulace vzdušné vlhkosti – je u Kalksandstein optimální díky chemické struktuře a mikrostruktuře tohoto materiálu. Správná relativní vlhkost vzduchu v místnostech vytváří zdravé životní prostředí v budovách a to nejde ničím zaplatit.
  • Vápenopískové zdivo Kalksandstein Zapf Daigfuss je vyráběno pouze z vápna, písku a vody. Nepoužívají se žádné přísady, příměsi, nic se při výrobě nepálí ani nemele, takže spotřeba primární energie na výrobu je malá a jedná se o velmi ekologický proces.

Výhody vápenopískového zdiva Kalksandstein můžeme shlédnout v následujícím videu:


V České republice si již také někteří investoři výhod vápenopískového zdiva Kalksandstein Zapf Daigfuss začali uvědomovat. Jako jedním z příkladů mohu uvést investora Trigema a.s., která zdící systém KS-QUADRO od firmy Zapf Daigfuss zavedla do svého konceptu Chytrého bydlení.

Několik příkladů bytových domů Trigema

Strojní zdění KS-QUADRO bytový dům Čistovická
Strojní zdění KS-QUADRO bytový dům Čistovická
Strojní zdění bytového domu ul. Bolevecká.
Strojní zdění bytového domu ul. Bolevecká.
Strojní zdění bytového domu ul. Bolevecká.

Autor: Ing. Martin Konečný
Fotografie: Archiv Kalksandstein CZ s.r.o.
Video: Kalksandstein CZ.s.r.o., ks-original.de


Kalksandstein CZ s.r.o., vápenopískové cihly Zapf Daigfuss
logo Kalksandstein CZ s.r.o., vápenopískové cihly Zapf Daigfuss

Kalksandstein CZ s.r.o. - výroba a prodej vápenopískových cihel. Jejím hlavním cílem je poskytovat odborné poradenství v oblasti stavebních hmot a technologií pro nejstaršího výrobce vápenopískových cihel Zapf Daigfuss. Naši odborníci Vám poradí se všemi ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.