logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Od spokojeného zaměstnance k vyléčenému pacientovi

Může prostředí nemocnice nabídnout víc než atmosféru bílých plášťů? Oceněný návrh mezinárodní soutěže na přestavbu a modernizaci objektu Chirurgického centra Fakultní nemocnice v Hradci Králové představuje jasný důkaz, že to možné je. Autory návrhu jsou architektonická kancelář Chybik+Kristof Architects & Urban Designers ve spolupráci s architektem Janem Vrbkou (The Büro) a projekční kanceláří K4 a.s. Porota jejich architektonické a provozní řešení ohodnotila třetím místem.

Reklama

Stávající areál nemocnice se nachází v jižní části města, Bedrnův pavilon sloužící chirurgickým oborům vznikl v polovině osmdesátých let. Nároky nemocničního provozu se od doby jeho výstavby změnily natolik, že FN vyhlásila mezinárodní dvoufázovou architektonickou soutěž na modernizaci Chirurgického centra.





Autoři ctí do posledního detailu hlavní požadavek zadavatele na vytvoření příjemného prostředí, které bude pozitivně působit na zaměstnance nemocnice, pacienty i návštěvníky. „Chtěli bychom najít rovnováhu mezi efektivním dodáním zdravotní péče a kultivovaným místem,“ přibližují architekti hlavní myšlenku. Velký důraz klade návrh na zeleň, fasády jsou porostlé popínavými rostlinami, pacienti z každého lůžkového pokoje mají přístup na jednu z menších zahrádek, celou budovu obklopuje park. Stavba je prostupná všemi směry, takže nevytváří bariéru, ale naopak nabízí potenciál využití jejího parteru jako veřejného prostoru. A co čeká návštěvníka při vstupu do pavilonu? Uprostřed objemu se nachází prostorné centrální atrium s přísunem denního světla, kde je snadné se ihned zorientovat. Takto velkoryse řešený vstupní prostor nijak neubírá na kvalitě nemocniční péče, která má v architektonickém řešení primární místo. V prvním podlaží návrh počítá s umístěním ambulantních pracovišť, další patro bude sloužit pro technické zázemí a vzdělávání, ve třetím patře budou soustředěny operační sály. Nejvyšší patra jsou určena pro lůžková oddělení a zelené střešní terasy.





Podmínkou přestavby bylo zachování provozu a zásobování, modernizace by tak probíhala v několika etapách. Na počáteční výstavbu nové části s dočasným navázáním na Emergency by navázala rekonstrukce stávajícího Bedrnova pavilonu a v konečné etapě se provozy propojí do jednoho celku.





Moderní nemocnice funguje jako spolehlivý stroj. Poskytuje vrcholně specializovanou péči při zachování maximálně kvalitního prostředí pro zaměstnance, pacienty a edukaci veřejnosti. Protože ze spokojeného pacienta se snadněji stane zdravý člověk.

www.chybik-kristof.com

Chybik+Kristof Architects & Urban Designers


Ondřej Chybík a Michal Krištof studio založili v roce 2010 ihned po návratu ze studií na prestižní ETH Zürich ve Švýcarsku a zahraniční stáže v renomované kanceláři Bjarke Ingels Group – BIG v dánské Kodani. Brzy se zařadili k nejmladší a výrazné generaci architektů v Česku. Jejich nejznámější projekt, český národní pavilon pro světovou výstavu EXPO v Miláně byl oceněn mezinárodní porotou bronzovou medailí za architekturu a ateliéru přinesl renomé i v zahraničí. V současné době tvoří studio 20 architektů, kteří pracují na široké paletě projektů v řadě zemí světa. Hlavní architekti se aktivně účastní přednáškových cyklů, konferencí a výstav. Jejich výrazným počinem byla i kolektivní výstava projektu The Veranda v Rio de Janeiro, který se stal součástí výstavy Uneven Growth v newyorském muzeu moderního umění MoMA.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.