logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Odvodnění průmyslového areálu Zdiby

Je mnoho důvodů, proč hospodařit s dešťovou vodou decentralizovaně, tedy nakládat s ní přímo v místě vzniku. Vzhledem ke stále častějšímu výskytu omezení povoleného přepadu srážkových vod do kanalizace z důvodu její omezené kapacity hledají investoři efektivní a ekonomicky optimální řešení této problematiky.

V závislosti na hydrogeologických poměrech v lokalitě stavby a na stupni znečištění srážkového odtoku se nabízí několik způsobů řešení hospodaření s dešťovou vodou. Základními principy je vsakování, akumulace či retence dešťových vod se zpožděným odtokem a různé kombinace těchto základních principů.

Stejným přístupem se řešilo odvodnění průmyslového areálu ve Zdibech. Odvodňovaná plocha areálu o celkové výměře téměř 20 000 m2 byla rozdělena do několika povodí, odvodňující střechy, komunikace a další typy zpevněných ploch. Vzhledem k dobrým hydrogeologickým podmínkám a požadavku investora likvidovat veškerou vodu v místě vzniku byl zvolen princip zasakovaní. Na základě hydrogeologického průzkumu se pracovalo s hodnotou součinitele propustnosti 1.10-4 m.s-1.

Odvodnění bylo provedeno přes 8 odvodňovacích větví, na dvou z nich byly vzhledem k využití odvodňovaných ploch pro parkování osazeny odlučovače ropných látek s návrhovým průtokem 16,5 a 25,3 l.s-1 a . Síť všech dešťových svodů byla napojena po patřičné úpravě přes vtokové šachty do pěti vsakovacích galerií o celkovém počtu 1275 kusů vsakovacích bloků. Jelikož mají bloky RainBloc společnosti GLYNWED stavební objem 302 l, při 95% využitelnosti svého objemu je hydraulický objem 287 l. Celkový objem vsakovacích galerií byl 385,6 m3. Jednotlivé galerie byly vyskládány na zarovnané dno, obaleny do geotextílie a následně zasypány původním výkopovým materiálem, který to díky své zrnitosti a charakteristice dovoloval.

   

Hlavním důvodem volby vsakovacího systému společnosti GLYNWED byla jeho vysoká odolnost proti stálému a nahodilému zatížení. Dno nejhlouběji uložené vsakovací galerie bylo 4,32 m pod terénem s krytím zeminou 3 m. Výrobce i při takovémto statickém zatížení garantuje další zatížitelnost SLW 60 dle normy DIN 1072.


Aliaxis Česká republika s.r.o.
logo Aliaxis Česká republika s.r.o.

Aliaxis Česká republika je dodavatel plastových materiálů pro přepravu médií a energií a také pro hospodaření s dešťovou vodou a odvodnění budov. Od 1. 3. 2022 došlo také k přejmenování společnosti Nicoll Česká republika s.r.o. a nyní již vystupuje na trhu ...

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.