logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Výtah pro přistávací plochu vrtulníků

v americké nemocnici

V článku se uvádí možnost řešení pro přistávání vrtulníků na malé ploše, kterou tvoří strop šachty výtahu.

Reklama

Důležitou částí mnoha městských nemocnic je dnes přistávací plocha pro vrtulníky na jejich střechách s výtahem, který má přímé spojení s jednotkou intenzivní péče a s operačními sály. V centru Istanbulu je situace ještě kritičtější, protože ulice jsou v tomto městě často přecpané dopravními prostředky a při každé nouzové záchranné situaci hraje čas velice důležitou roli. Istanbul je také jedním z nejzatíženějších námořních míst na světě, takže je třeba také pomocí vrtulníku dopravit zraněné námořníky přímo z lodi do nemocnice.

Speciální výtah v Americké nemocnici se ukázal v tomto směru jako velice užitečný a přistávací plocha se stala dosažitelnější vysunovatelnou výtahovou šachtou instalovanou firmou Otis Elevator. Výtah je tvořen přímo ovládaným hydraulickým válcem s teleskopickým pístem o nosnosti 2 000 kg a s jmenovitou rychlostí 0,63 m/s. Zařízení má 3 stanice s horní krajní stanicí na střeše klece. Vedení výtahové klece bylo zvlášť navrženo a končí pod úrovní podlahy klece. To poskytuje účinně vedení klece při zvedání střešního poklopu a umožňuje kleci vyjet na střechu.

Samozřejmě, když je klec v úrovni střechy, jsou k dispozici pouze jedny dveře a tak na vstupu byla instalována zvláštní bezpečnostní opatření. Fotografie ilustrují provedení výtahu. Takovéto zařízení by bylo velice obtížné realizovat trakčním systémem a ukazuje nutnost mít k dispozici hydraulický systém bez potřeby strojovny.

Uveřejněno se souhlasem vydavatele Elevator World Roberta S. Caporale MSc (12/05)

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.