logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Poučná, zábavná i přátelská – taková byla Infotherma 2018

Dnes probíhá poslední den výstavy Infotherma 2018. Jaké zážitky a poznatky přinesl jubilejní 25. ročník?

Reklama

Odborný program

Infotherma 2018 začala politickou debatou týkající se cíle snižování spotřeby energie do roku 2030 o 35 % oproti referenční projekci spotřeby energie z roku 2007. Cíl pro energetickou účinnost byl odhlasován Evropským parlamentem minulý týden. Vyšší úspory energie by se měly promítnout jak do ekonomiky jednotlivých států (menší spotřeba energie, nižší nákupy paliv), tak do zlepšení kvalit ovzduší a životního prostředí.

Podle europoslance Evžena Tošenovského, který se účastnil zahájení výstavy, se stanovení tohoto cíle neopíralo o reálné ekonomické podklady a nelze tudíž odhadnout, jaký to bude mít přesně dopad na ekonomiku. Rozhodně však 35% cíl bude znamenat vyšší náklady na zefektivnění provozu energetických zařízení, což by mohlo vést i k růstu cen energií. Evžen Tošenovský pochybuje, že takto vysoká míra energetických úspor může vycházet i ekonomicky. Při deklaraci takto vysokých cílů by si měl Evropský parlament uvědomit, že tím zatíží energetiku obrovskými náklady.

Evžen Tošenovský, Libor Kostelný a Dagmar Kopačková na zahájení Infothermy 2018
Evžen Tošenovský, Libor Kostelný a Dagmar Kopačková na zahájení Infothermy 2018

Odpolední blok doprovodného programu se zabýval možnostmi instalace obnovitelných zdrojů a úsporných zařízení v domácnostech i ve firmách. Pod záštitou Aliance pro energetickou soběstačnost se tak návštěvníci mohli dozvědět například o tom, jaké technologie obnovitelných zdrojů jsou pro ně k dispozici, jaké mají výhody a také, zda na ně lze získat dotaci.

U podporovaných fotovoltaických elektráren je v současnosti kladen důraz na to, aby se co nejvíc elektřiny z vlastního zdroje spotřebovalo na místě. Tomu má pomoci instalace akumulátoru, ať už tepelného (prakticky fotovoltaický boiler), tak elektrického – baterie. Ceny baterií během posledních tří let klesly o desítky procent a s využitím dotace začínají být atraktivní nejen pro domácnosti, ale i pro firmy.

V dalším doprovodném programu se návštěvníci mohli dozvědět, jak správně instalovat a provozovat zdroj tepla na pevná paliva. Zájemci se dozvěděli, jaké zdroje vytápění jsou na obsluhu nejpohodlnější, jak suché musí být dřevo vhodné pro vytápění nebo jak vyřešit instalaci komínu v moderní utěsněné dřevostavbě. Bližší informace naleznete zde.

Smokeman

Nedílnou součástí Ostravské Infothermy je každoročně vystoupení topenářské show Smokeman zasahuje. Ve velmi názorné a interaktivní přednášce se mohli návštěvníci ve stanu před výstavním areálem Černá Louka dozvědět, jaké věci hoří a mnohdy se i velmi zblízka přesvědčit, jak dobře a rychle hoří. Tím vznikl základ pro vysvětlení, jak správně topit, což je Smokemanovým cílem.

Interaktivní přednáška
Interaktivní přednáška "Smokeman zasahuje" v podání Jiřího Horáka z VŠB - TU Ostrava

A co se dělo na stánku TZB-info?

Dotace

Mnoho dotazů od návštěvníků se týká tématu kotlíkové dotace. Kdo má starý kotel na pevná paliva, může od podzimu 2017 (spuštění druhé vlny kotlíkových dotací) na krajských úřadech požádat o vyřízení dotace na kotel nový, ekologický. Návštěvníci se často ptají, jestli mají na dotace nárok. Pro základní orientaci mohou využít naši infografiku, podrobnější informace pak naleznou v rubrice kotlíkové dotace.

Porovnání nákladů na vytápění

Jaký tepelný zdroj byste mi doporučili, když mám dům s tepelnou ztrátou 7,6 kW? Na tuto otázku na stánku s nadsázkou odpovídáme, že to je podobné, jako by se návštěvník zeptal: „jaké boty byste mi doporučili, když mám velkost nohy 42?“ Samozřejmě záleží, na co boty potřebujete, kde v nich budete chodit, jak často je budete nosit, jaké se vám líbí… A stejné je to i s volbou optimálního zdroje vytápění.

Dobrá zpráva je, že většinu relevantních proměnných při tomto rozhodování najdete na jednom místě a to ve výpočtu porovnávání nákladů na vytápění TZB-info. Zde si můžete zadat přesné parametry svého domu a pokud je zadáte správně, dostanete poměrně přesné porovnání nákladů na vytápění pro jednotlivé typy zdrojů. Správné nastavení výpočtu může být pro laika náročnější úkol, proto pokud si při zadávání hodnot nejste jistí, doporučujeme konzultovat zadání výpočtu s někým, kdo se v tématu lépe orientuje.

Ceny energií

Evergreenem ostravské Infothermy je každoročně poradna k cenám energií Jana Schindlera, analytika kalkulátoru TZB-info. Několik základních rad, které návštěvníkům uděloval, jsme shrnuli do středeční zprávy z výstavy, zpráva o nejčastějších dotazech ze stánku bude brzy doplněna.

Analytik kalkulátoru TZB-info Jan Schindler
Analytik kalkulátoru TZB-info Jan Schindler

Setkání

Veletrhy neslouží jen pro rady a orientaci koncových zákazníků, ale i pro setkávání kolegů, odborných partnerů i starých kamarádů ze spřízněných firem. I v tomto ohledu se stánek TZB-info na Infothermě skvěle osvědčil.

Návštěva MDL Expo na stánku TZB-info
Návštěva MDL Expo, pořadatele blížícího se Aquathermu Praha, na stánku TZB-info
Zleva - Luboš Morávek, Jitka Bakalíková, Michal Drážďanský, Dagmar Kopačková a Milan Kubíček
Zleva - Luboš Morávek, Jitka Bakalíková, Michal Drážďanský, Dagmar Kopačková a Milan Kubíček
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.