logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Dýcháme doma zdravý vzduch? Záleží, jestli správně větráme

Když si chcete doma vyvětrat, tak otevřít okno jen tak „na rychlou větračku“ nestačí. Jak se správně starat o vzduch v domácnosti je mnohem větší věda, než by se mohlo zdát. Jinak je potřeba větrat v létě nebo na podzim, úplně jinak v zimě. Hromadění vlhkosti v místnostech je nežádoucí, jelikož se vytváří vhodné podmínky pro vznik plísní a množení bakterií. Je tedy důležité větrat vždy a pravidelně, nejen tehdy, pokud nám připadá, že v místnosti je nedýchatelno. Zejména pak u plastových oken je třeba správně větrat, a to z důvodu velmi kvalitního těsnění plastových oken.

Základním pravidlem je větrat pravidelně, a tak dlouho, aby se vzduch v místnosti zcela vyměnil. Jen dýcháním vyloučí každý z nás do vzduchu až 3 litry vody za den. To způsobuje, že ráno po probuzení bývají v našich ložnicích orosená okna. Ideálně bychom tedy měli každé ráno otevřít dokořán a vyvětrat po dobu asi 5 minut, a to především v místnostech jako ložnice, ale i kuchyně nebo koupelna, kde se častěji hromadí vlhkost. Záleží také na stáří našeho obydlí. Bydlíme-li v novostavbě, která vysychá i několik let po dokončení, měli bychom pravidelnému větrání věnovat větší pozornost a dobu větrání klidně dle potřeby prodloužit.

Čím tepleji je venku, tím déle musíme větrat

V zimě nám bohatě stačí otevřít okna na 4 – 6 minut, na jaře a na podzim potřebujeme 10 – 20 minut a v létě by měla okna zůstat otevřená klidně půl hodiny. V zimě bychom neměli vůbec vyklápět větračku. Důvodem je, že nedokážeme jejich pomocí vyvětrat rychle a dochází k velkým ztrátám tepla. Obecně platí zásada, že větrat bychom měli naplno a krátce. Vydýchaný vzduch se za ten čerstvý z venku vymění intenzivně, a to za menších tepelných ztrát. Doporučuje se, že by teplota v místnosti by neměla klesat pod 20 – 21°C a vlhkost vzduchu by se měla udržovat mezi 40 – 50 %. A jak zjistíme, jakou vlhkost má vzduch v naší domácnosti? Jednoduše pomocí teploměru, jehož běžnou součástí bývá vlhkoměr, nebo na domácí meteostanici.





Orosená okna značí chybu ve větrání

Důkazem, který nám napoví, že možná děláme něco špatně, jsou orosená okna. Ty bychom měli neprodleně otřít, místnosti důkladně vyvětrat a zjistit příčinu. Nejčastěji jsou orosená okna způsobena tím, že teplý vzduch nemá šanci se k nim dostat. Toho se vyvarujeme vytažením žaluzií, odhrnutím závěsů a záclon nebo lehkým přitopením. V případě, že nebudeme přílišné vlhkosti vzduchu v domácnosti pozornost, mohly by nás po určité době začít trápit plísně, které nejen že nepříjemně zapáchají, ale jsou i zdraví škodlivé. Dalším opatřením proti nadměrné vlhkosti je omezit zdroje vzniku vlhkosti jako sušení prádla v bytě, příliš horká voda ve sprše nebo vaření v hrnci bez poklice a bez použití digestoře.

Také výběrem vhodné klimatizační jednotky můžeme přispět k lepšímu vzduchu v domácnosti. Běžnou součástí moderní klimatizace je prachový filtr, často doplněný o další filtry, které slouží například k eliminaci bakterií, virů nebo alergenů a k odstranění nepříjemných pachů. Jedním z takových zařízení, které zvládnou zachytit a odstranit mikroskopické částice a přispívají tak k udržení zdravého a čistého vzduchu v domácnosti je klimatizační jednotka Emura od společnosti Daikin. Ta má navíc schopnost automatického čištění zabraňující množení vyfiltrovaných plísní a bakterií.







Daikin Airconditioning Central Europe - Czech Republic spol. s r.o.
logo Daikin Airconditioning Central Europe - Czech Republic spol. s r.o.

Zastoupení firmy DAIKIN pro ČR - tepelná čerpadla DAIKIN, zásobníky TV, čističky vzduchu, klimatizační jednotky, Fan-coil jednotky, chladící jednotky - pro bytové domy, komerční sféru i průmyslové aplikace.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.