logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Stárnoucí generace řemeslníků odchází z trhu práce

V ČR je obrovský převis poptávky po řemeslnících. Firmy i drobní investoři by rádi kvalitního řemeslníka adekvátně zaplatili, nemají jej ale kde vzít. Na Přehlídce České ručičky byli oceněni i zástupci profesí elektrikář-slaboproud, elektrikář-silnoproud, instalatér, klempíř, pokrývač, tesař a kominík.

Reklama

Přehlídka České ručičky každý rok vybírá nejprestižnější celostátní soutěže odborných dovedností v učebních oborech, jejichž absolventů je na trhu práce trvalý nedostatek. Všechna postupová kola vybraných soutěží a především jejich finále jsou v průběhu celého školního roku monitorována. Jejich vítězové a zástupci příslušných škol jsou vždy v červnu pozváni do Brna na slavnostní galavečer.

Dvacet jedna nejšikovnějších mladých řemeslníků bylo oceněno v rámci devátého ročníku přehlídky České ručičky. Galavečer se konal ve středu 21. června 2017 na brněnském výstavišti, kde náměstek hejtmana Jihomoravského kraje Roman Hanák předal těmto žákům učňovských oborů zlatou plaketu Českých ručiček.

Již devátým rokem se věnuje Přehlídka České ručičky  podpoře řemesel, kterých je na trhu nedostatek. Organizuje ji Střední škola stavebních řemesel Brno – Bosonohy, příspěvková organizace. Vpravo Ing. Josef Hypr, ředitel SŠSŘ Brno - Bosonohy
Již devátým rokem se věnuje Přehlídka České ručičky podpoře řemesel, kterých je na trhu nedostatek. Organizuje ji Střední škola stavebních řemesel Brno – Bosonohy, příspěvková organizace. Vpravo Ing. Josef Hypr, ředitel SŠSŘ Brno - Bosonohy

Při této, v rámci celé České republiky unikátní, akci jsou tak všichni juniorští mistři svých řemesel pod jednou střechou oceněni prestižní zlatou plaketou Českých ručiček. V letošním devátém ročníku Přehlídky to byly obory zahradník/zahradnice, kosmetička, kadeřník/kadeřnice, kuchař/kuchařka, číšník/servírka, cukrář/cukrářka, automechanik, autolakýrník, karosář, mechanik-seřizovač, obráběč kovů, zámečník, elektrikář-slaboproud, elektrikář-silnoproud, instalatér, klempíř, pokrývač, tesař, kominík, lesní mechanizátor a opravář zemědělských strojů.

Přehlídku vyhlašuje Jihomoravský kraj společně s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstvem zemědělství, Ministerstvem průmyslu a obchodu a Ministerstvem práce a sociálních věcí. Organizuje ji Střední škola stavebních řemesel Brno – Bosonohy, příspěvková organizace. Podporuje ji Svaz průmyslu a dopravy ČR, Cech topenářů a instalatérů ČR, Cech klempířů, pokrývačů a tesařů ČR, Krajská hospodářská komora jižní Moravy, Asociace malých a středních podniků a živnostníků České republiky. Z firem například CzechInvest, agentura pro podporu podnikání a investic, Veletrhy Brno, a.s., ale také časopis Atlas školství. Mediálními partnery jsou rádia Beat a Kiss Hády.

„Podpora řemesel a učňovského školství je v dnešní době nezbytná, klesající trend zájmu o studium těchto oborů se snažíme podpořit ze všech sil. V budoucnu by mohl být problém sehnat řemeslníka byť jen na vyčištění odpadu. Firmy po celé republice mají vysokou poptávku po řemeslnících a dá se říci, že se jich ve valné většině nedostává. Přehlídka České ručičky je v tomto směru jedna z nejvýznamnějších v celé republice a jsme hrdí, že jsme jejími vyhlašovateli,“ uvedl hejtman Jihomoravského kraje Bohumil Šimek.

„Myslím, že naprostá většina z nás zná přísloví o zlatých českých rukách a o tom, že řemeslo má zlaté dno. Jejich platnost si uvědomuje i Jihomoravský kraj, proto učni vybraných učebních oborů mohou již osmým rokem získat prospěchová stipendia,“ řekl při slavnostním zahájení galavečeru náměstek hejtmana Roman Hanák.


Zdroj: Tisková zpráva ALKOM, s.r.o.

Fotogalerii a další informace k Přehlídce České ručičky 2017 najdete na portálu Jihomoravského kraje

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.