logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Nová technologie ukládání kanalizačních a vodovodních poklopů vyvinutá v ČR

Problematice uložení a zabudování kanalizačních a vodovodních poklopů do živičného povrchu se u nás věnuje velmi malá pozornost. V minulosti naše stavební firmy spíš kopírovaly technologie ze zahraničí a výrobci s prodejci poklopů navrhovali řešení, která jim víceméně vyhovovala marketingově.

Reklama

Až v roce 2011 se firma POKLOPSYSTEM s.r.o. zaměřila na tuto problematiku a vyvinula během pěti let systém, který se jmenuje stejně jako firma poklopsystem.

V čem spočívá poklopsystem:

  • Zaprvé vybavení montážní skupiny a technologická kázeň jednotlivých pracovníků se zdokonalila natolik, aby bylo dosaženo nejvyšší kvantitativní i kvalitativní úrovně.
  • Zadruhé poklopsystem přichází s novými technologickými postupy oprav a uložení poklopů.
  • Zatřetí poklopsystem používá nové materiály s vysokými nároky na kvalitu a životnost díla.



Těchto tří předpokladů bylo dosaženo postupně. Nejprve jsme se soustředili na kvalitu materiálových vstupů. U kanalizačních poklopů jsme potřebovali, aby byly samonivelační s možností volby různých typů vík jak z hlediska použití, tak z hlediska zabezpečení a úrovně zatížení. Při jednání s největším výrobcem kanalizačních poklopů v Čechách s firmou KASI spol. s r.o. jsme měli štěstí, že vedení mělo stejný cíl a výsledkem byla nová řada poklopů europa 8, kterou dnes ve velké míře používáme.

U vodovodních poklopů jak hydrantových nebo přípojkových byla situace složitější ještě o to víc, že stav takzvaných hrníčků ve vozovce je ještě víc opomíjený než stav kanalizačních poklopů.

Opět řešení jsme společně našli s firmou KASI spol. s r.o., která dnes vyrábí samonivelační hrníčky a dodává je na náš trh.

Dalším slabým místem byly rychle tuhnoucí nebo také rychle tvrdnoucí hmoty na zabudování poklopů. Do České republiky se dovážely hmoty ze zahraničí, cena neodpovídala kvalitě a některé kvalitativní ukazatele byly pro nás nedostatečné.

Proto jsme založili společnost IZOLSAN s.r.o., jako českého výrobce kvalitních a dle našich požadavků přesně stanovených kvalitativních parametrů vyrábějící české rychle tuhnoucí hmoty a zálivky. Podobný scénář byl u studené modifikované asfaltové směsi, kterou nám dnes také dodává firma IZOLSAN s.r.o.

U vybavení montážních skupin jsme také postupně došli k podobě dnešních souprav plně vybaveného auta s hydraulickou rukou, sklápěčkou a přívěsem s termoboxem na horkou balenou směs.

A nakonec co jako jediní v České a Slovenské republice mimo jiné také dokážeme. Ukládáme samonivelační poklopy jak kanalizační, tak vodovodní při pokládce nového povrchu přímo za finišerem. Spočívá to v tom, že finišer s horkou balenou směsí přejede námi připravený stavební otvor se speciálním bedněním a my ihned po tom do něj uložíme poklop, který po té přejede válec a utěsní ho v nové vozovce. Rozdíl naší bezvýřezové technologie je v tom, že vozovka je ucelená v jednom celku, nejsou zde žádné dodatečné výřezy, žádné dodatečné uzavírky silnic, žádné další náklady na přepravu a odvoz suti. Kromě nižších nákladů na uložení poklopů pro firmy, které provádí nové povrchy, navíc držíme na naše dílo dlouhou záruku, protože našemu postupu věříme a máme ho ověřený praxí.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.