logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Kupujete byt? Stavíte dům? Není ostudou přizvat technika na inspekci nemovitosti

Při koupi nebo rekonstrukci nemovitosti na vás může číhat spousta technických i legislativních záludností. Není ostudou zeptat se odborníků. Investice do práce inspektora nemovitosti nebo nezávislého stavebního dozoru se vám většinou rychle vrátí. Proč si nechat posoudit dům ještě před jeho koupí? Kým si nechat pohlídat stavbu či rekonstrukci? Jaké opravy vás čekají, až bude dům či byt váš? Na to odpoví téma Inspekce nemovitostí na portálu ESTAV.cz.

Reklama

Na všechny tyto otázky hledá odpovědi nové téma INSPEKCE NEMOVITOSTI na portálu www.ESTAV.cz.

Ještě do nedávna panovalo přesvědčení, že při stavbě či koupi nemovitosti zvládnou „zlaté české ruce a hlava“ všechno a že stavět s odborníkem po boku je drahé. Postupem času se však ukazuje, že postavit dům není jen umístit cihlu k cihle, a že ve starších nemovitostech, ale i v nových budovách, se objevují závažné vady, jaké laik není schopen při koupi odhalit.

Potřebujete technický dozor investora (TDI) nebo inspektora nemovitosti?

K tomu abychom dům správně postavili, ať už svépomocí či se stavební firmou, může pomoci zkušený stavební dozor, nezávislý na stavební firmě. Ten ohlídá stavební práce tak, aby odpovídaly projektu a nevznikly vady, vlivem neodborné realizace. Ve starých objektech nám odhalit vady pomohou stavaři, zaměřující se na diagnostiku budov – inspekci nemovitostí.

Inspektor nemovitosti nebo specialista TDI vám může být velmi prospěšný i v mnoha dalších situacích, například když stavíte nový dům nebo kupujete novostavbu od developera.

"Inspektor nemovitosti nebo specialista TDI může poradit, jak zorganizovat výběrové řízení a vybrat si dodavatele nejen nejlevnějšího, ale takového, který je schopen své závazky také dodržet. TDI pak pomáhá nastavit smluvní vztahy, protože právník často opomene spoustu technicko-ekonomických detailů. Zejména je nutné nastavit kvalitativní standardy a ekonomické parametry související s proplácením faktur, definovat jednotlivé etapy a harmonogram, kdy má k proplácení díla dojít", komentuje Ing. Petr Vlasák, hlavní inspektor společnosti IKA BUILDOG.

Investice do práce odborníka se vám většinou rychle vrátí

Je na každém z nás, zda si tuto službu objednáme či nikoli. Je však dobré o této možnosti vědět. Zejména je důležité znát rizika, která může odborník odhalit a pomoci předejít havarijním situacím a dalším zbytečným výdajům. Nečekané výdaje mohou velice rychle a nepříjemně převýšit náklady na odborný dozor. Když v budově najdeme závažné vady, a přesto o ní budeme mít zájem, můžeme pak i jednat o snížení kupní ceny.

Jednotlivé kapitoly tématu:
  • Kupujete dům? Nechte si ho posoudit
  • Na koho se obrátit při koupi nemovitosti
  • Nejčastější místa výskytu technických vad nemovitostí
  • 10 věcí, které vám na stavbě pohlídá kvalitní technický dozor
  • Desatero činností technického dozoru investora
  • Návrh řešení vad na příkladu rodinného domu
  • Jak se správně měří termokamerou
inspektor stavební dozor technický dozor investora TDI inspekce bytecheck ika buildog
Podrobně zpracované téma Inspekce nemovitosti v souvislostech najdete na portálu www.estav.cz
 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.