logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Kapské Město se o měsíc vzdálilo hrozbě zavedení přídělů vody


© Fotolia.com

Kapské Město v Jihoafrické republice se díky menší spotřebě vody v zemědělství zhruba o měsíc vzdálilo od momentu, kdy bude muset na životadárnou tekutinu zavést přídělový systém.

Reklama

Dosud byl za den nula, kdy zásoby vody v přehradách zásobujících toto čtyřmilionové město poklesnou pod kritickou úroveň, považován 16. duben, nyní je to 11. květen, napsala dnes agentura Reuters.

"Obyvatelé Kapského Města musí nadále omezovat spotřebu, pokud se chceme dne nula vyvarovat," uvedla dnes kapská radnice. Ta po obyvatelích chce, aby nespotřebovávali denně více než 50 litrů vody na osobu, což je zhruba pětiminutová sprcha.

Pokud město bude nucené zavést přídělový systém, bude to pro obyvatele znamenat, že na zhruba 200 výdejních místech budou dostávat denně na osobu 25 litrů vody.

Krize pramení z období abnormálního sucha v letech 2015 a 2016, po němž se zásoby vody kvůli trvale nízkým srážkovým úhrnům nevzpamatovaly. Nadcházející období dešťů, které přichází koncem května, navíc nemá být podle předpovědí na srážky nijak vydatné.

Problémem Kapského Města je vedle nepříznivého klimatického vývoje také prudký růst populace, která se od roku 1995 zvětšila o 79 procent, naopak kapacita vodních zdrojů se zvýšila jen o 15 procent, poznamenal list The Guardian.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.