logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

The Times: Británie posílá navzdory sankcím ruský plyn do Bostonu


© Fotolia.com

Plyn, který koncem loňského roku dovezla Británie z Ruska, zřejmě putuje do Spojených států. Napsal to server listu The Times.

Reklama

Odvolává se na údaje z přepravních dokladů, z nichž vyplývá, že tanker s nákladem zkapalněného zemního plynu (LNG) v neděli vyrazil od britského terminálu Isle of Grain do Bostonu. Značná část tohoto nákladu zřejmě pochází ze Sibiře, kde Rusko právě otevřelo terminál pro vývoz LNG. Na tento projekt se vztahují americké sankce.

Tanker Gaselys, který má v pronájmu francouzská společnost Engie, by měl do Bostonu dorazit 22. ledna. Engie je vlastníkem bostonského terminálu Everett.

Jde o první dodávku plynu z Británie do USA. Provozovatel britského terminálu National Grid odmítl věc komentovat, takže není zcela jasné, kdo náklad LNG vlastní, poznamenala agentura Bloomberg.

Dodávky zemního plynu do severovýchodní části USA jsou nyní mimořádně lukrativní, neboť ceny jsou tam nejvyšší na světě. Poptávka v USA, které ochromily mrazy, silný vítr a přívaly sněhu, se v těchto dnech vyšplhala na rekord. Milion britských tepelných jednotek (mmbtu) stojí zhruba 100 dolarů (2150 Kč). Na jihu USA je cena díky těžbě plynu z břidlic sice mnohem nižší, kolem tří dolarů za mmbtu, kapacita přepravní infrastruktury ale není dostatečná.

Jamalský projekt na produkci LNG je na seznamu sankcí, které Spojené státy uvalily na Rusko kvůli jeho roli v ukrajinské krizi. Na tomto projektu se podílí ruská společnost Novatek, francouzská Total a čínská China National Petroleum.

"Trh by v této dodávce do USA neměl vidět žádnou ironii, je to normální obchod. LNG má po světě cestovat tam, kde je poptávka," uvedl ředitel pro průzkum v oblasti zemního plynu při Oxfordském institutu pro energetické studie James Henderson.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.