logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Dostavba turecké elektrárny Adularya se vleče od roku 2010


© Fotolia.com

Výběr událostí kolem výstavby elektrárny Adularya v Turecku (Česká exportní banka požádala státní pojišťovnu EGAP o zaplacení miliardové pojistky kvůli nedokončené stavbě elektrárny):

Reklama

Duben 2010 - Oznámeno, že hnědouhelnou elektrárnu Adularya postaví konsorcium společností Vítkovice Power Engineering a BTG z vítkovického holdingu. Výše zakázky tehdy činila 300 milionů eur (zhruba 7,6 miliardy korun). Stavba začala v září 2010.

Březen 2011 - Společnost ČKD Praha DIZ podepsala kontrakt o dodávce dvou kompletních strojoven za 1,2 miliardy korun pro elektrárnu. Do projektu byly následně zapojeny i další firmy.

- Česká exportní banka (ČEB) zahájila financování stavby elektrárny. Zakázku pak pojistila státní Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP).

Květen 2014 - Lidové noviny uvedly, že ČEB pozastavila čerpání půjčky pro Adularyu. Důvodem pozastavení byl spor českých a tureckých firem o navyšování nákladů na stavbu.

16. prosince 2015 - Strojírenská skupina Vítkovice Machinery Group, pod kterou patřila firma Vítkovice Power Engineerig, se dohodla s tureckou stranou na parametrech dokončení elektrárny. Termín dokončení stavby byl ale několikrát odložen.

29. ledna 2016 - Elektrárna začala dodávat proud. Posléze se ale ukázalo, že dodávané uhlí bylo jiné, než se předpokládalo a blok tak nemůže fungovat. Dokončení stavby se oddálilo.

26. července 2016 - Server IHNED.cz uvedl, že po pokusu o puč v Turecku je ohrožena mnohamiliardová půjčka ČEB na stavbu elektrárny. Manažery mateřského holdingu Naksan zatkla turecká policie kvůli údajnému spojení s pučisty. Do firmy byli soudem následně jmenováni takzvaní vládní správci.

23. srpna 2016 - Oznámeno, že již tři firmy ze společnosti Vítkovice Holding jsou v insolvenčním řízení, včetně Vítkovice Power Engineering, která se podílí na stavbě elektrárny. V srpnu 2017 na sebe firma podala návrh na konkurz.

23. listopadu 2016 - Tehdejší premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) řekl, že vláda se chce dohodnout s Turky na minimalizaci škod z nedokončeného projektu stavby elektrárny.

13. prosince 2016 - Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek a turecký premiér Binali Yildirim se v Ankaře shodli na tom, že projekt výstavby tepelné elektrárny by měl pokračovat.

15. června 2017 - Generální ředitel mateřské společnosti Vítkovice Libor Witassek řekl, že skupina je schopna v horizontu deseti až 12 měsíců projekt elektrárny v Turecku dokončit.

19. července 2017 - Hospodářské noviny napsaly, že turecká vláda souhlasí s plánem české vlády na prodej či převzetí elektrárny. Na řešení problému se státním úvěrem zhruba 12 miliard korun od ČEB se Turecko dohodlo po roce jednání.

8. ledna 2018 - Ministerstvo financí uvedlo, že ČEB požádala EGAP o zaplacení miliardové pojistky kvůli nedokončené elektrárně. Celková pojistná angažovanost EGAP je podle dřívějších informací 16,1 miliardy korun, nesplacená výše jistiny úvěru ČEB je 11,7 miliardy.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.