logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Čína chystá zásadní reformu uhelného sektoru, vzniknou megafirmy


© Fotolia.com

Čína plánuje do konce roku 2020 prostřednictvím fúzí a akvizic vytvořit v uhelném průmyslu několik velkých těžebních megafirem. Cílem je posílit roztříštěný sektor a zbavit se zastaralých kapacit.

Reklama

Oznámila to Národní rozvojová a reformní komise (NDRC). Každá z velkých těžebních společností má mít roční kapacitu těžby na úrovni 100 milionů tun.

Loni v Číně působilo přes 4000 uhelných dolů o celkové roční kapacitě 3,41 miliardy tun, avšak pouze šest z nich je nyní schopno těžit více než 100 milionů tun. Do této kategorie patří významné podniky jako je Shenhua Group, China Coal Energy Group a Datong Coal Mine Group.

Peking usiluje o slučování podniků v uhelném sektoru s partnery z jiných odvětví. Chce tak reorganizovat zadlužený a neefektivní státní sektor, snížit v něm počet subjektů a vytvořit globálně konkurenceschopné podniky. Jde přitom nejen o uhelný průmysl, ale o celou energetiku, lodní dopravu i produkci kovů.

V loňském roce například vznikla největší elektrárenská firma na světě. Vytvořena byla spojením státní energetické společnosti China Guodian Group s uhelným gigantem Shenhua Group, připomíná agentura Reuters.

V pětiletém plánu se Čína zavázala do roku 2020 odstavit zastaralé kapacity o objemu těžby zhruba 800 milionů tun a nahradit je moderním zařízením na těžbu asi 500 milionů tun. Produkce uhlí má do roku 2020 činit přibližně 3,9 miliardy tun ročně.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.