logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Nová rakouská vláda chce bránit výstavbě jaderných elektráren


© Fotolia.com

Nová rakouská vláda lidoveckého kancléře Sebastiana Kurze nadále trvá na bezjaderné energetice.

Reklama

Ve svém programu koalice Rakouské lidové strany (ÖVP) a Svobodné strany Rakouska (FPÖ) slibuje, že použije všechny diplomatické prostředky, aby zabránila prodlužování životnosti nukleárních elektráren v sousedních zemích, stejně pak chce postupovat i v případě výstavby nových jaderných bloků. Jmenovitě o dostavbě českých jaderných elektráren Temelín a Dukovany se vládní program nezmiňuje.

Koalice ÖVP a FPÖ v kapitole nazvané Životní prostředí konstatuje, že bude ctít všechny dosavadní mezinárodní dohody týkající se ochrany klimatu. Cesta k dosažení cílů v podobě nižších emisí škodlivých látek ale podle rakouské vlády nevede nejen přes uhelné elektrárny, ale ani přes jadernou energetiku. Tento postoj chce Vídeň zastávat i na mezinárodním poli, tedy i na unijní úrovni.

Rakousko proto obzvláště v sousedních zemích, což se týká i České republiky, nebude podporovat prodlužování životnosti stávajících jaderných elektráren a ani výstavbu nových bloků. Na národní, bilaterální i unijní úrovni chce Vídeň také vyvíjet veškeré politické a diplomatické kroky, aby prověrky a kontroly jaderných elektráren v sousedních státech byly prováděny s využitím těch nejmodernějších postupů, transparentně a za účasti rakouských expertů.

Rakousko rovněž nesouhlasí s výstavbou úložišť vyhořelého paliva pro jaderné elektrárny v blízkosti svých hranic. Proti takovým záměrům sousedních zemí chce Kurzova vláda "důsledně zakročit".

V Rakousku patří jaderná energetika k citlivým tématům. Alpská republika se na základě referenda z roku 1978 rozhodla nezprovoznit svou dokončenou nukleární elektrárnu Zwentendorf a trvale se zříci výroby energie štěpením jádra, proto se také k jaderným energetickým programům sousedních států staví značně kriticky. V minulosti se Vídeň nesouhlasně vyslovila i k zamýšlené dostavbě Temelína a Dukovan. Odpor někdejší koaliční vlády ÖVP a FPÖ vůči Temelínu vedl na počátku minulého desetiletí ke značnému napětí v česko-rakouských vztazích.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.