logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

V Třebíči představila Atmea projekt možné dostavby Dukovan


© Fotolia.com

Projekt na stavbu nových bloků jaderné elektrárny představila podnikatelům i zástupcům obcí společnost Atmea. Jde o společný podnik francouzské Arevy a japonské Mitsubishi Heavy Industries (MHI).

Reklama

V regionu se tak představila čtvrtá z šesti firem, které o stavbu nových jaderných bloků v ČR předběžně projevily zájem.

Další kulatý stůl se možná uskuteční v lednu, řekl ČTK předseda pořádajícího sdružení Energetické Třebíčsko Vítězslav Jonáš. "Děláme to proto, abychom se seznámili s projekty, které nabízí potenciální dodavatelé do Dukovan," vysvětlil. Setkání podle něj mohou pomoci lokálním průmyslovým firmám, aby včas nastartovaly spolupráci s případnými dodavateli nových dukovanských reaktorů.

Už loni jednali v regionu zástupci ruského Rosatomu, tento rok následovaly korejská firma Korea Hydro & Nuclear Power (KHNP) a čínská China General Nuclear (CGN). Po Novém roce podle Jonáše možná ještě přijedou zástupci Westinghouse Electric Company. Podle dřívějších údajů je mezi šesti zájemci o stavbu reaktorů v ČR ještě Electricité de France (EDF).

Se stavbou jednoho jaderného bloku v Dukovanech a jednoho v Temelíně s možností rozšíření na dva bloky v obou elektrárnách počítá Národní akční plán rozvoje jaderné energetiky v ČR. Prioritou je podle dřívějších vyjádření politiků stavba nového bloku ve starších Dukovanech, kde by podle dosavadních předpokladů měly být dosavadní bloky odstavovány od roku 2035.

Nedávno začalo zkoumání dopadu dostavby Dukovan na životní prostředí. Vládní zmocněnec pro jadernou energetiku Ján Štuller dnes v Třebíči řekl, že by bylo třeba, aby nová vláda co nejdřív rozhodla o investorovi nového dukovanského bloku a způsobu financování. Podle něj by bylo nejlépe, aby tato rozhodnutí padla v první polovině příštího roku.

Společnost Atmea vznikla před deseti lety, sídlí v Paříži. Její prezident Benoit Blassel uvedl, že v ní dvě významné jaderné firmy spojily síly s cílem vytvořit reaktor nové generace. Jde o reaktor Atmea1 s elektrickým výkonem do 1200 megawattů, který chce firma nabídnout pro dostavbu Dukovan.

Energetické Třebíčsko zastupuje zájmy obcí i firem z regionu směřující k udržení provozu jaderné elektrárny. Tlačí na to, aby byl nový blok Dukovan dokončen kolem roku 2035, kdy by podle dosavadních předpokladů měla firma ČEZ začít odstavovat nynější bloky. Uzavření elektrárny bez náhrady by podle sdružení region významně hospodářsky poškodilo.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.