logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Rozpočtové škrty v USA ohrožují mezinárodní jaderný projekt


© Fotolia.com

Projekt na vybudování Mezinárodního termonukleárního experimentálního reaktoru (ITER) čekají průtahy, pokud administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa nepřehodnotí rozpočtové škrty.

Reklama

Místo plánovaných 105 milionů dolarů (2,3 miliardy Kč) Spojené státy na projekt na letošní rok vyčlenily 50 milionů a příspěvek na příští rok snížily ze 120 na 63 milionů USD. Uvedl to dnes generální ředitel ITER Bernard Bigot, který o problému jedná ve Washingtonu.

Spojené státy už do projektu vložily zhruba jednu miliardu dolarů a do roku 2025, kdy by měl projekt dospět k prvním provozním testům, měly podle plánu přidat dalších 1,5 miliardy USD.

Bigot agentuře Reuters telefonicky řekl, že v reakci na dopis francouzského prezidenta Emmanuela Macrona Trump v srpnu požádal svou administrativu, aby otázku příspěvku opět zvážila. "Pokud Spojené státy v příštím roce neposkytnou potřebné finanční prostředky, bude to mít dopad na celý projekt," prohlásil Bigot a dodal, že rozhodnuto snad bude v tomto týdnu.

Celkový rozpočet projektu ITER byl v letošním roce zvýšen z 18 miliard na 22 miliard eur (skoro 564 miliard Kč), podíl USA činí devět procent.

Členské země ITER financují výrobu komponentů pro projekt prostřednictvím svých státních společností. Když Trump snížil rozpočet amerického ministerstva energetiky, ministerstvo omezilo financování podniků, které tyto části vyrábějí.

ITER by měl být předstupněm ke komerčnímu využití termonukleární fúze v energetice. ITER se staví od roku 2006 ve francouzském Cadarache, 100 kilometrů severně od Marseille.

O termojadernou elektrárnu přitom lidstvo usiluje přes 50 let. Na stavbě projektu se podílí EU, Rusko, Indie, Čína, Jižní Korea, Japonsko a USA. Na přípravě se podílejí také čeští vědci.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.