logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Dešťovka II – příjem žádostí stále probíhá

Dotace na využívání dešťové či přečištěné odpadní vody v domácnostech je stále k dispozici. Příspěvek ve výši až 105 tisíc korun mohou získat majitelé a stavitelé rodinných i bytových domů z celé ČR.

Reklama

Dešťovka II – příjem žádostí stále probíhá, pro snazší podání využijte vzorové žádosti

Cestu k dotaci jim nově zjednoduší vzorové dokumenty, potenciální zájemci ocení i zpracovaný přehled úspor, kterých je možné instalací dotovaných systémů dosáhnout.

Státní fond životního prostředí ČR nadále pokračuje v přijímání žádostí o dotace v druhém kole dotačního programu Dešťovka. V plném proudu je i schvalování a administrace již přijatých žádostí. I nadále mohou žádat o finanční příspěvek lidé z celé České republiky, a to bez ohledu na to, zda se jejich domy nachází v oblasti ohrožené suchem nebo v lokalitě, kde doposud vážnější problémy s vodou nenastaly.

  • Podání žádostí se provádí jednoduše přes elektronický formulář na webových stránkách programu www.dotacedestovka.cz, případně na některém ze 13 pracovišť Státního fondu životního prostředí ČR.
  • Poté stačí jen dodržet lhůtu 30 dnů a vytištěnou žádost spolu se základními dokumenty dodat na jakékoliv pracoviště Fondu.
Základních je 5 dokumentů. Žadatelé si stále neví rady.

„I přes naši veškerou snahu podávání žádostí zjednodušit se na nás žadatelé nezřídka obrací s tím, že si neví rady, jaké formuláře vyplnit nebo jak mají vypadat ostatní požadované dokumenty," uvádí ředitel SFŽP ČR Petr Valdman. Formálně správné a úplné dokumenty, doložené k elektronicky odeslané žádosti, jsou totiž podmínkou získání dotace. Žadatelé se ale nemusí bát přílišné složitosti, ve skutečnosti je vyžadováno jen několik stručných dokumentů.

Vzorové dokumenty k programu Dešťovka
Jednotlivé kroky k získání dotace v článku „Krok za krokem".

„Abychom vyšli všem potenciálním i stávajícím žadatelům ještě více vstříc, připravili jsme pro ně názornou pomůcku - vyplněné formuláře a vzory všech základních dokumentů, které jsou k získání dotace potřeba," upřesňuje Petr Valdman. Těchto základních dokumentů je pět a všechny žadatelé je najdou přehledně na těchto webových stránkách . Patří k nim:
  • správně vyplněná žádost vygenerovaná z on-line systému pro podávání žádostí,
  • vzor odborného posudku
  • v případě, že se jedná o projekt již zrealizovaný, také dodavatelské faktury,
  • potvrzení o úhradě od dodavatele
  • doložení dokončení realizace.

Mezi dokumenty je nově zařazena i souhrnná informace - vypracovaná na základě skutečně realizovaných projektů - o tom, jaké náklady, úspory a návratnost mohou dotované systémy domácnosti přinést. Přehled využijí zejména ti zájemci, kteří nad pořízením systému na hospodaření s dešťovou vodou teprve uvažují.

Nově zveřejněné vzorové dokumenty se týkají dvou podporovaných systémů, o které je mezi žadateli největší zájem. Jedná se o kombinovaný systém využívající dešťovou vodu na zalévání zahrady i splachování toalet v domácnosti a o nejjednodušší systému využívající dešťovou vodu k pouze k zalévání zahrady, který je však možné podpořit pouze v tzv. suchých oblastech.

Pro dotazy je možné využít bezplatnou linku SFŽP ČR 800 260 500 nebo e-mailovou adresu info@sfzp.cz, případně vše osobně konzultovat na kterémkoli krajském pracovišti Fondu.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.