logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

V uprchlickém táboře v Jordánsku otevřeli solární elektrárnu


© Fotolia.com

V jordánském táboře pro syrské uprchlíky dnes uvedli do provozu solární elektrárnu, která bude schopná obyvatelům tábora Zaatarí zajistit elektřinu 14 hodin denně.

Reklama

Informoval o tom Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR), podle nějž jde o největší solární elektrárnu v zařízení tohoto druhu. Tábor Zaatarí je domovem 80.000 syrských uprchlíků.

Továrnu tvoří 40.000 solárních panelů schopných vyprodukovat 12,9 megawattů energie. Elektrárna stála 15 milionů eur (384 milionů Kč) a zaplatilo ji Německo.

Dnešního slavnostního uvedení do provozu se zúčastnil jordánský ministr energetiky Sálih Charbáš, německá velvyslankyně v Ammánu Birgitta Siefkerová-Eberleová i zástupci OSN a nevládních organizací, jež v Zaatarí pracují.

OSN původně slibovala, že táboru zajistí v průměru osm hodin elektřiny denně za měsíční poplatek půl milionu dolarů (11 milionů Kč). "Teď jsme schopni dodávat elektřinu 14 hodin za nulový poplatek," řekl zástupce UNHCR Stefano Severe. OSN tak ušetří ročně až pět milionů dolarů, které bude moci použít pro zajištění jiných služeb uprchlíkům.

Běžencům elektrárna přinese větší komfort v podobě možnosti uchovávat déle potraviny v lednici nebo pouštět větráky za horkého počasí.

Syřan Muhammad Hadždž Alí je ze syrského města Dará a ačkoli tábor bičovala písečná bouře, přihlížel, jak si jeho děti hrály venku. "Kdybychom měli ve dne elektřinu, přinutil bych je zůstat uvnitř, protože ten prach je škodlivý. Proud ale pouštějí až večer," řekl k současné situaci tento otec pěti dětí.

Syřanka Tabarak Abdal Fattáhová má rakovinu a zpráva o prodloužení hodin s elektřinou ji nijak nepotěšila. "Naše problémy to nevyřeší. Přejeme si vrátit se domů, do svých domů a na své farmy. Život tady je nesnesitelný a nic ho nemůže změnit," řekla.

Jordánsko přijalo podle OSN od roku 2011 asi 650.000 syrských uprchlíků, jordánské úřady hovoří o více než milionu běženců.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.