logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Čínská společnost se soudí s firmou HE3DA Technologies

Investiční společnost CDC, dceřiná společnost čínského koncernu CDG založená v Německu, se soudí o pět milionů eur (zhruba 130 milionů korun) s českou společností HE3DA Technologies.

Reklama

Aktualizováno 5. 12. 2017:

  • upřesněna společnost, vůči které byla vznesena žaloba z HE3DA na dceřinou HE3DA Technologies
  • doplněno vyjádření jednatelů HE3DA
  • doplněn odkaz na podrobné vysvětlení celé situace

Německá firma CDC peníze investovala do vývoje speciálních baterií a nyní chce peníze zpět, protože se obává podvodu. ČTK to za CDC sdělil Vladan Crha ze společnosti AMI Communications, podle nějž Obvodní soud pro Prahu 9 obstavil firmě HE3DA technologies účty a následně Městský a Ústavní soud rozhodnutí potvrdily. Společnost HE3DA sdělila v prohlášení ČTK, že nemá obstavený žádný účet a že v kauze jde o průmyslovou špionáž.

"Spor se netýká mateřské firmy HE3DA, ale dceřiné HE3DA Technologies, a měl být řešen v rámci rozhodčího řízení. Z naší strany ale nebylo nic porušeno, poškozeni jsme naopak my. Ze strany CDC šlo o pokus získat naše technologie," sdělila HE3DA. Společnost podle prohlášení aktuálně jedná s dalšími investory.

CDC je investiční platforma založená v Německu jako dceřiná společnost silné čínské společnosti CDG, která vyhledává nové energetické projekty v Evropě.

"Společnost HE3DA Technologies neplnila stanovené podmínky. Nikdy nepředložila obchodní plán, účetnictví ani informace o plánovaných pracích a finančních transakcích. Finanční prostředky přitom využívala nehospodárně a v rozporu s dohodou," uvedla společnost CDC. HE3DA podle ní údajně popisovala klíčové parametry baterií v nereálných hodnotách, takže nesplňují původní ujištění a sjednané závazky.

Společnost HE3DA vyvíjí bateriové technologie na základě celosvětově registrovaného patentu vynálezce Jana Procházky. Baterie mají díky využití nanomateriálů energii uchovávat dlouhodobě bez větších ztrát. Loni už firma spustila menší linku v pražských Letňanech, další linku a halu pro vývoj chce vybudovat v Horní Suché na Karvinsku.


Vyjádření jednatelů společnosti HE3DA:

Ve zprávě se nalézají mnohá nepravdivá tvrzení, které bychom chtěli uvést na pravou míru.

HE3DA nikdy v historii neměla a nemá obstavené žádné bankovní účty a s nikým se nikdy nesoudila.

Ve článku zmíněná firma CDG předstírala zájem o naši bateriovou technologii, provedla kompletní Due Dilligence, kde HE3DA bohužel důvěřivě sdílela téměř všechny kritické informace technologického a finačního charakteru, ale následně při návštěvě CDG došlo k incidentu v červnu, kdy se profesor z jejich technologického týmu pokusil ukrást materiál pro katody z ochranného boxu a byl přitom přistižen. CDG sice ujistila HE3DA o další spolupráci a její zástupci s omluvou odletěli do Číny, ale následně napadla dceřinou firmu HE3DA Technologies s.r.o., kde je do rozhodnutí soudu skutečně obstaven bankovní účet na který CDG poslala poplatek za předkupní právo a kde skutečně běží spor, který zatím řeší, do jaké působnosti soudu spor náleží. HE3DA považuje za zásadní, že zachránila svoje duševní vlastnictví před jeho krádeží a plně akceptuje, aby o osudu zmrazené částky nyní rozhodl rozhodčí soud.

CDG nikdy nevyužila svoje smluvní přednostní právo možnost investovat do výroby HE3DA baterií a vytvořit joint venture s dceřinou firmou HE3DA Technologies s.r.o., odmítla také nabídku o navrácení částky za předkupní právo i možnost tuto částku kapitalizovat.

Dnes je naprosto zřejmé, že se nejednalo o čistý obchodní záměr, ale o průmyslovou špionáž přičemž provedené Due Dilligence sloužilo jako získání podkladů pro vedení útoku proti naší firmě. Celá akce zmocnění se naší technologie a firmy musela být čínskou stranou připravována od samého začátku a jejím účelem nebylo se spolupodílet na rozvoji firmy, ale naopak její likvidace, získání intelektualního vlastnictví a odvedení této moderní technologie a výroby do Číny.

Za HE3DA dne 15.8.2017

Jan Procházka a Radim Heczko
Jednatelé

Podrobné vysvětlení okolností čínské špionáže naleznete ZDE.


Pozn. red. TZB-info: více informací o technologii HE3DA naleznete ZDE.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.