logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Aliance české energetiky a Rosatom podepsaly dohodu o spolupráci


© Fotolia.com

Aliance české energetiky, která sdružuje významné tuzemské strojírenské podniky, podepsala v Moskvě s ruskou státní společností Rosatom dohodu o budoucí spolupráci.

Reklama

Cílem memoranda je rozvoj spolupráce v oblasti jaderné energetiky.

Primárně jde o účast členských firem aliance v projektech Rosatomu v Rusku i třetích zemích. Rosatom o tom informoval ČTK.

Spolupráci českých a ruských firem v jaderné energetice podpoří státní exportní pojišťovny EGAP a EXIAR, sdělila ČTK mluvčí EGAP Hana Hikelová. České společnosti podle ní projevují zájem například o projekt první jordánské jaderné elektrárny Qasr Amra, kde Rusové i Jordánci předpokládají vysoký podíl subdodavatelů ze třetích zemí.

"Účast na stavbě jaderných elektráren v zahraničí je pro české firmy naprosto zásadní i vzhledem k tomu, že se přímo v Česku zatím žádný další atomový reaktor nestaví," uvedl generální ředitel EGAP Jan Procházka. Také mezi EGAP a EXIAR bylo dnes podepsáno memorandum, a to o společné podpoře obchodu a investic v jaderné energetice.

Rosatom patří mezi zájemce o stavbu nových jaderných bloků v Česku. Kromě něj patří mezi zájemce francouzská EDF, americko-japonská Westinghouse Electric Company, jihokorejská KHNP, čínská China General Nuclear Power a společný projekt Arevy a Mitsubishi Atmea.

Rosatom staví kromě Ruska jaderné reaktory v Indii, Finsku a Turecku. V letošním roce by měla být zahájena dostavba maďarské jaderné elektrárny Paks. Evropská komise v březnu povolila Maďarsku její rozšíření o dva další reaktory. Dostavbu mají provést a financovat právě Rusové.

"Zatím se čeští výrobci zúčastňují na modernizacích a rekonstrukcích ruských a ukrajinských jaderných bloků. Účast na nové výstavbě je ovšem něco kvalitativně jiného. Jen doufám, že tato příležitost nebude promarněna," uvedl bývalý ředitel Jaderné elektrárny Dukovany Aleš John, který je nyní viceprezidentem Inženýrské akademie ČR.

Rosatom dnes dále oznámil, že jeho dceřiná firma Rusatom Service podepsala smlouvu se společností Škoda JS o dodávkách zařízení pro kontrolu ochranných systémů pro arménskou jadernou elektrárnu Metsamor. Výši kontraktu nesdělil.

Aliance české energetiky byla založena v roce 2015. Lídrem uskupení je Škoda Praha, kterou stoprocentně vlastní ČEZ. Mezi další členy patří třeba Škoda JS, Doosan Škoda Power, Královopolská RIA nebo ZVVZ Group.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.