logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Změna dodavatele energií může rodinnému rozpočtu odlehčit až několik tisíc korun ročně

Podle dostupných údajů za rok 2016 změnilo v České republice dodavatele energií zhruba 360 000 domácností. Co je k samotnému přestupu potřeba udělat a jak vybrat toho vhodného dodavatele?

Reklama

Dodavatelé mohou ovlivnit neregulovanou složku ceny elektřiny a plynu
Dodavatelé mohou ovlivnit neregulovanou složku ceny elektřiny a plynu

Proč měnit dodavatele energií

Ke změně dodavatele energií vede domácnosti a firmy nejčastěji snaha ušetřit. Nejedná se totiž o částky v řádech několik set korun, ale hovoříme o tisících, u firem poté o desítkách tisíc. Hledět je při změně dodavatele však třeba i na jiné aspekty, a to zejména na obchodní podmínky, podmínky pro přidělení tarifů a možné skryté poplatky a další chytáky, které někteří dodavatelé stále praktikují.

Z hlediska domácností je však největší lákadlo opravdu cena o mnohém vypoví také to, jak dodavatel s odběratelem již zpočátku komunikuje a snaží se maximalizovat pohodlí přestupu. Přestup jako takový je totiž pro mnoho domácností strašákem v podobě nikdy nekončící byrokracie, a tak není výjimkou, že jej Češi stále odkládají. Změna dodavatele je však snadnější, než byste si mysleli. Pokud si vyberete tu správnou společnost, která kromě levnější elektřiny a levnějšího plynu nabízí i aktivní přístup k zákazníkům.

Jak vybrat vhodného dodavatele

Asi nejúčinnější způsob, jak zjistit, který dodavatel nabízí výhodnější podmínky, je začít porovnáním cen elektřiny a plynu. K tomu slouží nejrůznější webové kalkulačky nebo s vámi případnou úsporu může probrat i pracovník společnosti, ke které byste rádi přešli. Tak to nabízí i Centropol, jeden z největších dodavatelů energií v České republice. Na jejich webových stránkách můžete využít služby spočítání úspor podle údajů z poslední faktury nebo lze zažádat o to, aby vás pracovníci společnosti kontaktovali a vše můžete rozebrat po telefonu. Pro nové zákazníky je připraveno několik tarifů tak, aby si vybral opravdu každý. Služeb dodavatele Centropol v současnosti využívá kolem 330 000 zákazníků a například i město Ústí nad Labem, Zoo Olomouc či Ministerstvo spravedlnosti České republiky.

Jak změnit dodavatele

Samotná změna není nikterak složitá. Na vás je pouze to, abyste kontaktovali nového dodavatele a sdělili mu informace, které jsou k přestupu potřeba. Počítejte však se standardní výpovědní lhůtou, která obvykle trvá tři měsíce. Kromě toho, že začnete po uplynutí této lhůty, platit za energie někomu jinému, se pro vás však nic nemění. Není třeba vyměňovat elektroměry ani zavádět nové plynové potrubí, jedná se opravdu jen o administrativní změnu.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.