logo TZB-info

estav.tv nový videoportál

Reklama

Praha letos dá do vodohospodářské sítě přes dvě miliardy korun

Praha letos investuje do vodohospodářské infrastruktury více než dvě miliardy korun. Plán investic dnes schválili radní.

Reklama

Peníze mají jít na opravy vodovodních řadů, kanalizace i vodohospodářských objektů. Vodohospodářskou síť spravuje pro Prahu městská firma Pražská vodohospodářská společnost (PVS).

Peníze půjdou jak na opravy, které již byly zahájeny, tak na ty, které teprve začnou. "Nově zahajované stavby byly k realizaci vybrány zejména na základě nejnutnějších provozních potřeb, z důvodu zajištění zásobení obyvatelstva pitnou vodou v požadované kapacitě a kvalitě a současně i zajištění odvodu a čištění odpadních vod," uvedla radní Jana Plamínková.

V seznamu investičních akcí jsou opravy vodovodů, kanalizace i vodohospodářských objektů či retenčních nádrží. Opravy bude PVS koordinovat například i s Technickou správou komunikací, dopravním podnikem, radnicemi a Pražskou plynárenskou.

Celkově Praha investuje letos 2,33 miliardy korun bez DPH. Z vodného a stočného za letošní rok získá 1,79 miliardy, tuto částku pak navýší o nevyčerpané peníze z nájemného za rok 2015.

Vodárenské společnosti v ČR často upozorňují, že se do vodovodní infrastruktury investuje méně, než je potřeba. Právě investice do infrastruktury podle vodáren výrazně ovlivňují ceny vody. V Praze voda zdražila od začátku dubna, lidé za ni nyní zaplatí 85,18 koruny za metr krychlový. Předtím cena vodného a stočného stoupla od letošního ledna na 79 korun za metr krychlový.

 
 

Reklama


© Copyright Topinfo s.r.o. 2001-2024, všechna práva vyhrazena.